Prima pagină » Știri externe » NATO organizează un exercițiu nuclear major, cu forțe din 13 națiuni

NATO organizează un exercițiu nuclear major, cu forțe din 13 națiuni

NATO organizează un exercițiu nuclear major, cu forțe din 13 națiuni

NATO va organiza săptămâna viitoare un exercițiu nuclear major planificat de mult timp, a declarat noul secretar general al NATO, Mark Rutte.

Anunțul vine la câteva săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a anunțat modificări în doctrina nucleară a Rusiei menite să descurajeze aliații occidentali ai Ucrainei, scrie Associated Press.

Exercițiul „Steadfast Noon” începe pe 14 octombrie și se va desfășura timp de aproximativ două săptămâni. Acesta va fi condus de Belgia și Olanda, va utiliza opt baze militare și va implica 2.000 de soldați și 60 de aeronave din 13 națiuni. Exercițiul are loc aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an de peste un deceniu.

Vor fi folosite bombardiere și avioane de luptă care pot transporta focoase nucleare, dar nu vor fi folosite muniții de război. Cea mai mare parte a exercițiului are loc la aproximativ la o distanță de 900 de kilometri de Rusia, în Marea Nordului. Moscova a fost informată cu privire la exerciții, spun oficialii NATO.

„Într-o lume nesigură, este vital să ne testăm apărarea și să ne consolidăm apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și capabilă să răspundă la orice amenințare”, a declarat Mark Rutte.

Daniel Bunch, șeful operațiunilor nucleare de la cartierul general militar al NATO, a declarat că, deși sunt implicate zeci de aeronave, o mare parte din exercițiu are loc „în culise”:

„În cadrul „Steadfast Noon” căutăm să testăm sistemul cu totul; punem oamenii în poziții dificile, operațiuni care se desfășoară rapid”, a declarat Bunch. El a spus că provocarea de a coordona lucrurile „literalmente până la minutul în care îndreptăm o armă spre o țintă este o activitate foarte complexă”.

Rusia, cea mai mare amenințare

Angus Lapsley, secretarul general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificare, a declarat că exercițiul are scopul de a dovedi că capacitatea alianței de a contracara orice amenințare la adresa celor 32 de țări membre este credibilă și ceva ce „orice adversar ar trebui să ia foarte în serios”.

Lapsley a declarat că NATO a monitorizat apariția Coreei de Nord ca putere nucleară, extinderea rapidă a capacităților nucleare ale Chinei și evoluțiile din Iran – „dar, evident, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este Rusia”.

El a declarat că Moscova a investit în forțele sale nucleare „cu o intensitate accelerată” în ultimii doi ani și că „introduce o mulțime de sisteme noi și pune un accent mai mare pe investițiile în sistemele de arme cu rază scurtă și intermediară de acțiune”.

Lapsley a remarcat că Moscova a vorbit recent „foarte mult despre doctrina sa nucleară și despre modul în care aceasta se poate sau nu schimba”. El a spus că pare a fi „o încercare destul de clară de a ne influența” în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele