„Referitor la așa-zisul plan de pace (propus de președintele rus Vladimir Putin), permiteți-mi să salut toate eforturile pentru găsirea unei soluții pașnice la criza din Ucraina”, a declarat el în fața presei, la sosirea sa la summitul NATO, la care participă circa 60 de lideri, până vineri, în Țara Galilor.
„Dar ceea ce contează este ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Și continuăm să observăm, din nefericire, o implicare rusă în destabilizarea situației din Ucraina”, a adăugat el.
„Continuăm să cerem Rusiei să-și retragă trupele, să întrerupă fluxul continuu de arme trimise în Ucraina și rebelilor înarmați”, a insistat el. „Acesta ar fi un veritabil efort pentru a face posibilă o soluție pașnică”.
Criza din Ucraina, unde Rusia este acuzată de occidentali că trimite soldați să lupte alături de separatiștii proruși, ar urma să domine dezbaterile în prima zi a summitului Alianței Nord-Atlantice.
Miercuri, președintele rus a propus un plan de reglementare a conflictului în șapte puncte, care prevede în special „încetarea ofensivelor la Donețk și Lugansk”, două bastioane ale rebelilor.
Acest plan, primit inițial favorabil de Kiev, a fost descris ulterior de premierul Arseni Iațeniuk drept „praf în ochi cu destinația comunității internaționale”.
O primă reuniune între președintele ucrainean Petro Poroșenko și liderii american, german, britanic, francez și italian este prevăzută spre prânz la Newport.
După-amiază, o comisie NATO-Ucraina, la care participă cei 28 de șefi de stat ai Alianței și Poroșenko, ar putea fi ocazia de a demonstra solidaritatea occidentală cu această țară și de a înființa patru fonduri de sprijin pentru modernizarea armatei ucrainene.