NATO se pregătește pentru contracararea RACHETELOR RUSE, dar nu vrea o cursă a ÎNARMĂRII

Publicat: 01 03. 2019, 16:43
Actualizat: 26 03. 2019, 01:50

„Tratatul INF a fost esențial pentru menținerea controlului asupra armamentului de câteva decenii. Alianța Nord-Atlantică nu vrea un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării”, a subliniat Jens Stoltenberg, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Alianța Nord-Atlantică pregătește măsuri defensive în contextul anulării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat acum câteva săptămâni secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, oferind asigurări că nu vor fi aduse arme atomice suplimentare în Europa, deși Rusia consolidează arsenalul balistic neconvențional. „Măsurile pe care Alianța Nord-Atlantică trebuie să le ia vor fi adaptate unei situații în care sunt mai multe rachete ruse. Toate măsurile pe care le vom lua vor fi coordonate, moderate și defensive; nu intenționăm să amplasăm noi sisteme terestre de rachete nucleare în Europa. Rusia continuă să dezvolte și să instaleze rachete SSC-8. Știm cu toții că un tratat care este respectat de o singură parte nu ne poate ține în siguranță. Desfășurăm acțiuni de planificare în diverse domenii, inclusiv la nivel militar. Comandanții noștri analizează o serie de opțiuni referitoare la modul în care trebuie să reacționăm la faptul că Rusia amplasează mai multe rachete nucleare în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg.

 

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

 

Recent, Administrația Vladimir Putin l-a convocat pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia. „Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului. Atașatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Alianța Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România și Polonia, a acuzat Administrația Rusiei, îndemnând țările din Europa să evite transformarea continentului în spațiu de confruntare militară. „Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanțial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România și urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalații fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianța este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF”, a comunicat recent Ministerul rus de Externe. „Dacă aliații europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesați să mențină un control al armamentului eficient la nivel internațional, dacă sunt interesați de neproliferare și dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbește politicile SUA care au rolul dobândirii supremației militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate și să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spațiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete”, a precizat Ministerul rus de Externe.