Prima pagină » Știri externe » NATO se va alătura coaliției contra ISIS

NATO se va alătura coaliției contra ISIS

NATO se va alătura coaliției contra ISIS
Franța și Germania îl anunță pe Trump că NATO se va alătura coaliției contra ISIS. Semnificația acestui gest

Patru diplomați europeni au declarat miercuri seară pentru Reuters că decizia care va fi luată de NATO este pur simbolică.

„Alianța Nord-Atlantică, în calitatea de instituție, se va alătura coaliției antiteroriste. Problema se pune dacă acesta este doar un gest simbolic adresat Statelor Unite. Iar Franța și Germania cred că este un simplu gest simbolic”, a declarat un diplomat UE pentru agenția Reuters.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a declarat că participarea NATO la coaliția de 68 de state coordonată de Washington este un „pas important”. „Cred că se va susține ideea participării Alianței Nord-Atlantice la coaliție. (…) Am discutat cu reprezentanți ai unor țări care mențin reticența și au declarat că vor accepta participarea NATO la operațiunile contra rețelei Stat Islamic”, a precizat Tillerson miercuri seară.

O decizie formală privind participarea NATO la operațiunile antiteroriste ar urma să fie luată joi, cu ocazia reuniunii NATO de la Bruxelles.

Administrația Donald Trump cere participarea Alianței Nord-Atlantice la operațiunile militare împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, în Siria, au dezvăluit la începutul lunii mai surse citate de revista germană Der Spiegel. Ideea ar fi ca Alianța Nord-Atlantică să fie cooptată la operațiunile coaliției internaționale coordonate de SUA care efectuează operațiuni împotriva pozițiilor rețelei teroriste Stat Islamic din Siria și Irak.

Președintele SUA, Donald Trump, insistă ca Alianța Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului, iar subiectul va fi discutat cu ocazia reuniunii NATO din 25 mai. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat analizarea unei propuneri de intensificare a rolului în combaterea terorismului. „Antrenarea forțelor locale, cum se întâmplă în țări precum Irakul și Afganistanul, este, în opinia mea, cea mai bună modalitate de combatere a terorismului”, a spus Stoltenberg.

Unele state NATO ar putea pune la dispoziția coaliției antiteroriste avioane de recunoaștere Awacs. „Se analizează posibilitatea intensificării misiunilor Awacs lansate din Turcia”, a adăugat Stoltenberg, excluzând posibilitatea trimiterii de efective terestre în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți. Aproximativ 60 de state participă la coaliția internațională coordonată de Statele Unite care efectuează operațiuni antiteroriste în Siria și Irak.