NATO și UE vor să se ferească de două mari amenințări. „Nu putem exclude aspectul militar al activității noastre”

Publicat: 14 05. 2015, 13:19

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, care participă la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO în stațiunea turcă Antalya (sud), a declarat că, în pofida faptului că cele două organizații sunt „diferite prin natura lor”, se confruntă cu provocări similare.

Mogherini a anunțat că cele două părți urmează să discute despre tensiunile cu Rusia din cauza situației din Ucraina și despre „criza din sud”, în contextul în care UE se confruntă cu un aflux de imigranți clandestini dinspre Libia.

„Extrem de importantă pentru noi este o coordonare puternică, în special în privința împărtășirii de informații, în ceea ce privește noile amenințări cu care ne confruntăm cu toții”, a spus ea.

„Noi (NATO și UE) ne confruntăm cu provocări care ne unesc. Suntem diferiți ca natură, dar împărtășim aceleași valori”, a subliniat ea.

Răspunzând unor critici potrivit cărora UE a reacționat greoi față de evenimente din vecinătatea sa, Mogherini a declarat că blocul european este „conștient că este necesar să ne consolidăm capacitatea de a reacționa în situații de criză”.

Însă Îaltul Reprezentant a precizat că, spre deosebire de NATO, „acest lucru nu înseamnă neapărat o abordare militară”.

„Dar nu putem exclude un aspect militar al activității noastre”, a subliniat Mogherini.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, în ultima zi a reuniunii din Turcia a miniștrilor de Externe – prima, din 2011 încoace, în care miniștrii se întâlnesc în alt loc decât la Bruxelles -, că Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu provocări care evoluează permanent la est și la sud.

Stoltenberg a criticat dur anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și implicarea rușilor în Ucraina. „La est, o Rusie tot mai agresivă a folosit forța pentru a modifica frontiere și a intimida vecini”.

„La sud, extremismul violent a atins un nivel fără precedent în perioada modernă”, a continuat el, referindu-se la măcelurile comise de către jihadiști din Statul Islamic (SI).

„Vom discuta implicațiile strategice pe termen lung ale provocărilor cu care ne confruntăm acum și despre modul în care NATO poate să coopereze cu partenerii săi și Uniunea Europeană în acest sens”, a anunțat secretarul general al blocului militar occidental.

Stoltenberg a mai anunțat că Alianța Nord-Atlantică acționează pentru a-și consolida capacitățile împotriva războaielor hibride. NATO acuză Rusia că poartă un război de acest tip în Ucraina – în care combină tehnici militare clasice cu mijloace neconvenționale ca atacurile cibernetice și propaganda.

„Ne consolidăm capacitatea de disuasiune și de prevenire a amenințărilor de tip hibrid”, a subliniat secretarul general al NATO.