Prima pagină » Știri externe » NATO transmite un mesaj, în contextul discuției pe tema armatei UE

NATO transmite un mesaj, în contextul discuției pe tema armatei UE

NATO transmite un mesaj, în contextul discuției pe tema armatei UE
Oficiali de rang înalt din cadrul NATO au avertizat miercuri cu privire la riscul unei dublări, în cadrul unei dezbateri pe tema necesității sau nu ca Uniunea Europeană (UE) să aibă propria armată, relatează DPA.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker a relansat în weekend un argument mai vechi, într-un interviu pentru un ziar german, subliniind că o armată europeană „ar convinge Rusia că vorbim serios atunci când spunem că apărărm valorile UE”.

Relațiile dintre Moscova și Occident au atins cel mai scăzut nivel de la implozia fostei Uniuni Sovietice, în contextul crizei din Ucraina.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că „este treaba UE să decidă cum vrea să-și organizeze cooperarea în probleme de apărare și securitate” și că salută creșterea investițiilor europene în Apărare.

„Este necesar să cooperăm și să evităm dublările, deoarece nu este o modalitate eficientă de a ne asigura că avem o Apărare puternică”, a declarat el la sediul militar al NATO, în orașul belgian Mons.

„Îndemn Europa să se asigure că tot ceea ce face este complementar cu ceea ce facem noi în NATO”, a adăugat el.

Comandantul suprem al NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a preluat mesajul, apreciind că Alianța militară nu este „preocupată” de dezbaterea UE.

„Eu cred că ne bucurăm de o cooperare mai bună, pe care deja o avem cu UE”, a spus el, citând eforturile comune în lupta împotriva pirateriei în lagul coastelor Africii și în menținerea păcii în Kosovo.

Majoritatea statelor membre UE fac parte din NATO, mai puțin Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia. Statele Unite și Canada fac, de asemenea, parte din Alianța Nord-Atlantică, alături de Albania, Islanda, Norvegia și Turcia, țări care nu fac parte din UE.

Citește și