NATO trimite un emisar special la Kiev/Războiul Rusia-Ucraina capătă noi dimensiuni

Publicat: 03 07. 2024, 09:19
NATO trimite un emisar special la Kiev

Decizie importantă luată de liderii celei mai puternice alianțe militare de pe glob: statele membre ale NATO au decis să trimită un emisar special la Kiev!

Astfel, prezența Alianței Nord-Atlantice în Ucraina se extinde, chiar dacă la nivel civil, după cum remarcă agenția DPA.

Ce rol va juca NATO în Ucraina

Reprezentantul NATO la Kiev va avea misiunea de a coordona sprijinul politic şi practic al Alianţei în teren, în contextul în care Ucraina continuă războiul cu Rusia, început în februarie 2022.

Decizia intervine înaintea summitului NATO de la Washington, din 9-11 iulie, la care liderii ţărilor aliate urmează să adopte oficial un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, pentru prima dată în cadrul unei misiuni oficiale intitulate NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). Aceasta va avea cartierul general la Wiesbaden, în Germania.

Deocamdată nu este clar cine va fi trimis ca emisar special al NATO la Kiev. Detalii suplimentare urmează să fie prezentate după selecţia oficială, a precizat purtătorul de cuvânt citat, care a confirmat astfel informaţii difuzate de publicaţia americană Wall Street Journal.

Ce poziție adoptă SUA

De aproape un deceniu NATO este reprezentată oficială la Kiev, inclusiv printr-un birou de legătură şi printr-un centru de informare şi documentare care există de la finalul anilor 1990.

Până acum, statele membre ale NATO şi-au coordonat ajutorul militar nu prin intermediul Alianţei, ci prin Grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA. Poziţia NATO este aceea că organizaţia nu este parte a conflictului între Rusia şi Ucraina.

Însă faptul că Grupul de contact se bazează pe coordonarea SUA a condus la sporirea îngrijorării în rândul aliaţilor europeni privind o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, întrucât ei pun sub semnul întrebării disponibilitatea acestuia de a susţine eforturile de război ale Ucrainei.