NATO vrea o forță aeriană care să apere țările baltice în caz de război cu Rusia
O forță multinațională a NATO efectuează cu regularitate zboruri deasupra Mării Baltice de când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, în 2014.
„Cred că Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru apărarea aeriană”, a declarat, la Vilnius, generalul Philip Breedlove, citat de site-ul agenției Reuters.
„Misiunile de poliție aeriană și cele de apărare aeriană sunt destinate unor situații complet diferite. Actuala misiune de poliție aeriană este pentru situații de pace”, a adăugat comandantul în exercițiu al forțelor NATO din Europa, pledând pentru crearea unei forțe aeriene capabile să apere țările baltice de presupusele agresiuni ale Rusiei.
Circa 600 de militari americani sunt staționați în Lituania, Letonia și Estonia începând din aprilie 2014.
Ideea a fost susținută de șeful Statului Major al armatei lituaniene. „Nu mai avem nevoie ca forțele multinaționale să fie prezente doar din rațiuni de garantare a stabilității sau pentru vizibilitate politică. Vrem forțe de disuasiune, despre care să se știe clar că pot reacționa în cazul unui atac convențional”, a spus generalul Jonas Zukas, prezent la conferința de presă din Vilnius alături de Philip Breedlove.
„Problema apărării aeriene este reală. Este clar că, în cazul unui conflict militar, numărul actual de avioane NATO din zona baltică nu va fi suficient”, a adăugat Zukas.
Rusia susține că nu are nicio intenție de a ataca țările baltice.