Prima pagină » Știri externe » NATO vrea să revoluționeze industria militară. Standardizarea OBUZELOR de artilerie poate deveni realitate după summitul de la Washington

NATO vrea să revoluționeze industria militară. Standardizarea OBUZELOR de artilerie poate deveni realitate după summitul de la Washington

NATO vrea să revoluționeze industria militară. Standardizarea OBUZELOR de artilerie poate deveni realitate după summitul de la Washington

Țările membre NATO urmează să se întâlnească la primul summit din acest an la Washington în perioada 9-11 iulie, pentru a dezbate problema războiului din Ucraina, dar și pentru a rezolva chestiuni pregnante din industria de apărare, precum standardizarea obuzelor de artilerie.

De la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord sau NATO, cum o numim în mod uzual, există muniție standard, însă doar pentru arme de calibru mic. Această uniformizare s-a dorit din considerentul ca toți aliații să aibă același armament, pentru a fi mai ușor de produs, distribuit și să nu existe deficit în caz de conflict.

La summitul organizat la Washington, primul din acest an, aliații au în plan standardizarea muniției folosite la arme de calibru mare. Deși pare o idee bună ca toți membrii să aibă aceleași dimensiuni pentru obuzele de artilerie, aplicarea în practică va fi o chestiune de durată.

„O lume în care ar exista doar muniție universală ar face treaba mult mai simplă pentru comandanții militari. Fără îndoială tot procesul logistic ar fi mult mai ușor pentru aliați, atunci când atacă pozițiile inamice de pe câmpul de luptă. Ucraina a demonstrat că standardizarea noastră a fost bună pe hârtie, dar nu atât de eficientă fără armele potrivite”, a declarat pentru Reuters sub protecția anonimatului, un oficial NATO.

NATO a stabilit un standard, însă nu a condiționat implementarea

NATO are un standard pentru cartușele de artilerie stabilit la 155 mm, însă implementarea sa este voluntară. Din 32 de membri, 14 au ales să folosească alt tip de muniție. Această decizie de a se abate de la normă a fragmentat piața și creează probleme în fluxul de aprovizionare.

Obuzierele pot trage cu diferite mărimi de proiectile, însă dacă nu sunt pe dimensiunea potrivită, acestea pot rata ținta cu până la 60 de metri, potrivit experților militari. Pe lângă acest impediment legat de schimbarea armamentului din dotarea membrilor, oficialii alianței nord-atlantice se pot lovi de opoziția producătorilor de arme. O astfel de mișcare ar putea crește concurența pe domeniu și implicit prețurile vor scădea.

Temerile legate de securitate au determinat NATO să-și mărească capacitatea de producție de la 100.000 de obuze înainte de începerea războiului în Ucraina la aproape două milioane în prezent.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și