Nava turcă de cercetare seismică Oruc Reis s-a întors în apele teritoriale ale Turciei, în portul Antalya, o mișcare despre care Grecia spune că reprezintă un prim pas în detensionarea relațiilor dintre cele două țări, în contextul în care Atena și Ankara își dispută unele dintre resursele naturale din Mediterana de Est.
Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt, potrivit Reuters.
Marina turcă a anunțat la începutul acestei luni că Oruc Reis va continua operațiunile de explorare până pe 12 septembrie.
Datele Refinitiv privind traficul naval arată că Oruc Reis, împreună cu cele două nave de război care o însoțeau, a ajuns duminică în apropierea Antalyei.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a salutat decizia autorităților turce de a nu prelungi misiunea navei.
„Întoarcerea navei Oruc Reis este un prim pas pozitiv, sper că va exista o continuitate în acest sens. Dorim să discutăm cu Turcia, dar într-un context lipsit de provocări”, a spus Mitsotakis, aflat la Salonic.
Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.
„O listă de sancțiuni există ca opțiune. Dorința noastră nu este aceea de a o vedea implementată, dar o vom implementa dacă Turcia nu revine pe drumul logic”, a mai spus Mitsotakis.
Turcia a anunțat și ea că este dispusă să rezolve neînțelegerile cu Grecia prin intermediul dialogului, dar a respins orice condiții impuse de Atena, printre care și suspendarea operațiunii Oruc Reis, înainte de începerea unor negocieri.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.