Navalnîi îi ridică pe ruși împotriva lui Putin. Ce pune la cale opoziția din Moscova
Opoziţia din Rusia, condusă de aliaţii lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, vrea să se reorganizeze după ce a fost distrusă de forţele de securitate.
Guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, este momentul potrivit, susţin criticii Administraţiei Putin.
Ce plan au aliații lui Navalnîi
Aliaţii lui Alexei Navalnîi, cel mai vehement critic al Kremlinului, au anunţat că vor înfiinţa o reţea de grupuri pe teritoriul Federației Ruse. Este momentul potrivit, deoarece guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, au spus ei.
„Majoritatea care doarme s-a trezit, Putin însuşi i-a trezit. Este timpul să ne refacem reţeaua pentru a lupta împotriva mobilizării şi a războiului”, a declarat Ivan Zhdanov, fost director al Fundaţiei pentru combaterea corupţiei a lui Navalnîi, potrivit Sky News.
Navalnîi a fost încarcerat în ianuarie 2021 în baza unor acuzaţii considerate pe scară largă ca fiind motivate politic. Mulţi dintre asociaţii săi apropiaţi au părăsit Rusia. Infrastructura politică a grupului a fost distrusă în 2021, după ce a fost etichetată drept extremistă.
Pe de altă parte, și multe dintre vocile populare ale Rusiei încep să vorbească împotriva deciziilor luate la Kremlin. Una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia, Alla Pugaciova, a cerut autorităților ruse să o declare „agent străin”, în semn de solidaritate cu soțul ei, Maxim Galkin, care, de asemenea, vrea ca războiul dintre ruși și ucraineni să se oprească. Pugaciova a criticat public „operațiunea specială” a lui Putin, spunând că „băieții noștri luptă pentru scopuri iluzorii”, iar acest război transformă Rusia într-un coșmar.
În Rusia, Alla Pugaciova este considerată un superstar, ea având numeroase melodii cunoscute. „Harlekino” este una dintre piesele de succes ale cântăreței rusoaice.
Putin a semnat actele. E lege!
Altfel, miercuri, preşedintele Vladimir Putin a promulgat legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina controlate de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei.
Rusia a anexat aceste regiuni după organizarea unor referendumuri locale în zonele ocupate din Ucraina, care nu au fost recunoscute de comunitatea internațională.