Nave militare ruse, inclusiv unele dotate cu rachete hipersonice, au efectuat marți exerciții în Oceanul Atlantic, în drumul spre Cuba, iar Statele Unite au anunțat că urmăresc atent activitățile Forțelor Navale ruse, mobilizând capabilități în largul Floridei, pe fondul tensiunilor extreme generate de invazia în Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, conform agenției The Associated Press, că fregata Amiral Gorșkov și submarinul cu propulsie nucleară Kazan au simulat, în Oceanul Atlantic, atacuri asupra unor nave inamice. Fregata Amiral Gorșkov este dotată cu rachete hipersonice de tip Zircon, care, potrivit președintelui Vladimir Putin, pot distruge sisteme antibalistice și pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului, acționând pe o rază de peste 1.000 de kilometri.
Fregata Amiral Gorșkov și submarinul Kazan sunt însoțite de două nave militare de protecție în drumul spre Cuba. Administrația de la Havana consideră că venirea navelor ruse ”reflectă relațiile istorice de prietenie” dintre Cuba și Rusia.
Ministerul cubanez de Externe a anunțat că navele militare ruse se vor afla în Cuba în perioada 12-17 iunie, subliniind că nu sunt dotate cu arme nucleare și ”nu reprezintă nicio amenințare la nivel regional”.
Administrația Joe Biden a anunțat că, deși manevrele navelor militare ruse nu generează amenințări, Forțele Navale vor monitoriza atent exercițiile din Oceanul Atlantic.
”Este o acțiune a Rusiei de a demonstra că încă este capabilă să proiecteze putere la nivel mondial”, a declarat un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.
Potrivit unor surse citate de revista Newsweek, Forțele Navale americane au mobilizat în largul statului Florida vasul de patrulare CG Stone, distrugătoarele USS Truxtun și USS Donald Cook, care sunt ajutate de fregata canadiană HMCS Ville de Quebec. Operațiunea are rolul urmăririi navelor militare ruse. Sunt folosite și avioane de supraveghere americane de tip P-8A Poseidon, precum și o aeronavă canadiană CP-140 Aurora.
Relațiile dintre NATO și Rusia sunt extrem de tensionate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Rusia ar putea fi nevoită să își modifice modalitățile de disuasiune nucleară, din cauza amenințărilor Occidentului, a declarat marți Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.
La rândul său, Administrația SUA a semnalat că, în următorii ani, ar putea fi reconfigura poziționarea armelor nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea adversarilor, în contextul tensiunilor cu Rusia și China.
Foto: Profimedia
Citește și:
Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru joia viitoare / „PROBLEMA este de actualitate, cu siguranță”