Prima pagină » Știri externe » Navele de război ruse sunt „capabile să reacționeze” în cazul unei escaladări în Siria

Navele de război ruse sunt „capabile să reacționeze” în cazul unei escaladări în Siria

Navele de război ruse sunt

Navele de război ruse din Mediterana sunt „capabile să reacționeze” în cazul unei escaladări a conflictului în Siria, a anunțat miercuri o sursă militară rusă, în contextul în care țări occidentale se pregătesc pentru posibile acțiuni militare împotriva Damascului, relatează AFP.

„În acest moment, noi considerăm că prezența noastră în estul Mediteranei este suficientă pentru îndeplinirea misiunilor noastre. Ele (navele) pot, dacă va fi necesar, împreună cu forțele submarine, să aibă o influență încă din prezent asupra situației militare”, a declarat pentru agenția Interfax o sursă din cadrul Statului Major al forțelor armate ruse.

„Suntem deja pregătiți să rezolvăm problemele care ar putea să apară. În acest sens, vor avea loc în curând schimbări în cadrul grupului (de nave), cu scopul de a răspunde mai bine evoluției evenimentelor”, a adăugat această sursă, fără să facă alte precizări.

Crucișătorul lansator de rachete Moskva, care se află în prezent în Atlantic, se îndreaptă spre Mediterana, unde va sosi pe 17 septembrie, a anunțat agenția oficială RIA Novosti, citând o sursă de rang înalt din cadrul Statului Major al forțelor armate.

Două nave din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră – vedeta lansatoare de rachete Ivanoveț și nava lansatoare de rachete Știl – vor sosi în largul Siriei pe 29 septembrie, potrivit aceleiași surse.

În plus, distrugătoarele Smetlivi și Nastoicivi, care inițial urmau să se îndrepte spre Capul verde, vin, de asemenea, către Mediterana de est, scrie Interfax.

În această zonă se află deja nava de escortă Neustrașimi, navele de debarcare Aleksandr Șabalin și Amiral Nevelski, potrivit Interfax. Acestora li se vor alătura alte două nave mari de debarcare, Novocerkask și Minsk, așteptate la 5 și 6 septembrie, potrivit aceleiași surse.

Rusia menține o prezență constantă a câtorva nave de război în estul Mediteranei, unde efectuează misiuni prin rotație de la începutul crizei siriene, în urmă cu doi ani și jumătate.

În urma unui atac cu arma chimică la periferia Damascului pe 21 august, atribuit de către americani regimului președintelui Bashar al-Assad, președintele american Barack Obama a cerut Congresului să voteze în favoarea unor atacuri aeriene în Siria. Moscova li se opune cu fermitate.
Principalul susținător al regimului de la Damasc, căruia îi livrează armament, Rusia exploatează din perioada sovietică o bază militară în portul Tartous, la aproximativ 220 de kilometri nord-vest de Damasc.

Citește și