Opoziția ucraineană a participat vineri la negocieri cu președintele Viktor Ianukovici, după care a denunțat un „simulacru” organizat cu o zi înaintea unor noi manifestații în masă, relatează AFP.
„Puterea nu a ținut cont de niciuna dintre cererile noastre. Aceeastă masă rotundă este doar un simulacru”, a declarat la ieșirea de la negocieri fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, liderul partidului Udar, citat de agenția Interfax.
După o ezitare, cei trei lideri ai opoziției proeuropene care manifestează de peste trei săptămâni – Vitali Kliciko, Arseni Iațeniuk (un lider al Partidului Patria al opozantei Iulia Timoșenko) și naționalistul Oleg Tiagnîbok – au acceptat să participe la masa rotundă, pentru a-și prezenta solicitările și a primi un răspuns din partea Guvernului.
– Ianukovici le cere ucrainenilor aflați în stradă să se „calmeze”
Însă în afara promiterii de către Ianukovici, înainte de întâlnire, a amnistierii unor manifestanți arestați, negocierile nu au condus la nimic concret, deși au fost invitate câteva zeci de personalități, inclusiv clerici.
„Îi îndemn pe toți ucrainenii din stradă să se calmeze și să înceteze confruntările”, a declarat președintele Ianukovici la finalul întâlnirii.
Mobilizată de eșecul unui asalt al poliției, miercuri, când trupele s-au retras după un aflux de mii de persoane, dar și de susținerea unor reprezentanți ai Uniunii Europene (UE) și Statelor Unite, opoziția a îndemnat la participarea în masă la manifestații anunțate pentru duminică la prânz, la Kiev.
Opoziția reclamă demisia Guvernului și semnarea unui acord de asociere cu UE, suspendat pe neașteptate la sfârșitul lui noiembrie.
După întâlnire, Kliciko i-a atras atenția lui Ianukovici în privința oricărei reprimări prin intermediul poliției.
„Mă adresez dumneavoastră, Viktor Ianukovici. Dumneavoastră purtați personal responsabilitatea a ceea ce se întâmplă în țară”, a spus boxerul, care și-a anunțat candidatura la președinția țării.
„Știm că există planuri pentru rezolvarea situației prin forță. Acest lucru va avea consecințe catastrofale pentru țară și pentru dumneavoastră personal”, l-a amenințat el.
Statele Unite au îndemnat autoritățile ucrainene să permită desfășurarea pașnică a următoarelor manifestații.
Masa rotundă a fost organizată de către fostul președinte Leonid Kravciuk, care se află la originea unei încercări de mediere, săptămâna trecută, împreună cu ceilalți doi foști șefi de stat, Viktor Iușcenko și Leonid Kucima.
Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius, a cărui țară exercită președinția semestrială a UE, a anunțat că a primit asigurări din partea omologului său ucrainean Leonid Kojara că nu se va recurge la forță împotriva manifestanților.
– Rusia denunță „ingerințe grosolane” ale occidentalilor
Președintele rus Vladimir Putin, a cărui țară este acuzată în mod deschis de către europeni că a exercitat presiuni asupra Ucrainei, a insistat joi asupra „intereselor economice reale” ale unei aproprieri între Kiev și Moscova.
Premierul Dmitri Medvedev a denunțat vineri vizitele unor reprezentanți europeni sau americani efectuate la manifestanți, în Piața Independenței, drept „o ingerință grosolană în afacerile interne ale unui stat suveran”.
UE a promis joi o susținere financiară „la înălțimea ambițiilor” Ucrainei, în cazul în care țara își asumă un „angajament clar” pe calea europeană. Comisarul pentru Politică de Vecinătate Stefan Füle a refuzat, însă, să ofere cifre.
Premierul ucrainean Mîkola Azarov, a cerut miercuri UE un ajutor în valoare de 20 de miliarde de euro, în schimbul semnării acordului.
Un simbol al mișcării de contestare și totodată al „revoluției portocalii” din 2004, Piața Independenței din Kiev arăta ca tranșeele de pe front, cu baricade din saci de nisip și din sârmă ghimpată.