Negocieri ample între Ucraina și Rusia pentru rezolvarea crizei. Tema care ar putea bloca ajungerea la un acord

Negocieri ample între Ucraina și Rusia pentru rezolvarea crizei. Tema care ar putea bloca ajungerea la un acord
Publicat: 10/06/2014, 07:35
Actualizat: 12/01/2020, 15:00

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu își va achita până marți seara datoriile la gaze și factura pentru iunie.

Ucrainenii refuză să accepte prețul fixat de Rusia după instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

Cu toate acestea, noul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, pare hotărât să detensioneze rapid relațiile cu Moscova și și-a dat o săptămână pentru a restabili liniștea în estul țării sale.

Astfel, începând de duminică, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima dată de la înlăturarea de la putere, la sfârșitul lui februarie, a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici și alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie, la capătul unui referendum considerat ilegal de occidentali.

Negocierile se desfășoară cu ușile închise între ambasadorul Rusiei Mihail Zubarov și ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin, în prezența unui reprezentant al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

Primele trei reuniuni au dus la stabilirea „etapelor-cheie” de urmat în vederea „dezescaladării situației în regiunile Donețk și Lugansk”, a anunțat luni seara Ministerul ucrainean de Externe.

Ciocniri între armată și separatiști

Insurecția din Estul industrial și rusofon câștigă teren în fața ofensivei declanșate în urmă cu aproape două luni de forțele ucrainene pentru a-i pune capăt.

Separatiștii au preluat controlul asupra unei părți a frontierei cu Rusia, ceea ce reprezintă o lovitură grea pentru autoritățile de la Kiev, care avertizează în continuu în privința afluxului de arme și de combatanți din teritoriul rus. Grănicerii ucraineni au afirmat că au respins în cursul nopții de duminică spre luni un nou asalt la postul de la Izvarino.

La Artemivsk, în apropiere de Slaviansk, un bastion prorus împotriva căruia armata și-a intensificat ofensiva, o unitate militară a fost atacată în cursul nopții de aproximativ 50 de insurgenți dotați cu arme automate. Militarii au respins atacul, ucigând un separatist în cursul operațiunii, potrivit aceleiași surse.

În total, luptele din estul Ucrainei s-au soldat deja cu peste 200 de morți, între care rebeli, militari ucraineni și civili.

„Premierul” republicii autoproclamate Donețk, Aleksandr Borodai, s-a declarat „pregătit pentru dialog”, cu condiția ca autoritățile de la Kiev „să retragă toate forțele armate” mobilizate în estul țării.

În momentul învestiturii, Petro Poroșenko, un miliardar de 48 de ani, s-a adresat în rusă locuitorilor din estul țării și le-a promis să nu îi abandoneze. El s-a arătat în schimb inflexibil cu privire la orientarea europeană a țării sale și apartenenței la Ucraina a Crimeei.

Reuniune decisivă la Bruxelles

Fostul ministru al Economiei și de Externe, care a servit atât în Guverne proruse, cât și prooccidentale, este nevoit chiar din primele zile de mandat să evite un nou „război al gazelor” cu Rusia.

La Bruxelles, miniștrii rus și ucrainean ai Energiei și patronii companiilor Gazprom și Naftogaz s-au reunit sub egida comisarului european pentru Energie, Günther Öttinger.

Potrivit cotidianului rus Vedomosti, Naftogaz, care a plătit deja acum o săptămână o datorie de 786 de milioane de dolari, ar putea achita un miliard de dolari de luni.

Analiștii se așteaptă ca Gazprom că reducă prețul și să acorde răgaz Ucrainei.

Dosarul energetic afectează relațiile dintre Moscova și Bruxelles, care a obligat Bulgaria să întrerupă lucrările de construcție la gazoductul South Stream. Condus de către gigantul rus Gazprom și grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia și Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia și Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia și Austria.

„Bruxelles-ul este ghidat de dorința de a pedepsi, de a se răzbuna”, a denunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după o întâlnire cu omologul său finlandez, Erkki Tuomioja.

„Recent, am auzit la Bruxelles că negocierile asupra South Stream vor fi înghețate atâta timp cât Rusia nu va recunoaște autoritățile de la Kiev. Considerați că așa ceva este constructiv?”, a spus șeful diplomației ruse, care, între altele, a apreciat drept „contraproductivă” extinderea NATO spre Est.

Gaidau Ion, [email protected]

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor