NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”

NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”
NEGOCIERI. Austria cere ca ajutorul oferit de UE pentru statele afectate de pandemie să fie destinat „celor mai săraci dintre săraci”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/07/2020, 15:48

Austria, una dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care își doresc schimbări în ceea ce privește fondul comunitar destinat revenirii economiilor în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, propune ca cea mai mare parte din banii din acest fond să ajungă la statele mai puțin dezvoltate.

Propunerea a fost făcută sâmbătă de către cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Austria, Olanda, Danemarca și Suedia se numără printre cei mai mari contribuabili la bugetul Uniunii Europene și, în general, se opun planurilor ample legate de cheltuieli. Împreună, cele patru state s-au opus ideii acordării de granturi de către Uniune către statele afectate de pandemie, sugerând că împrumuturile ar fi mai potrivite în acest caz.

Comisia Europeană a propus un plan de ajutor pentru economiile Blocului comunitar în valoare totală de 750 de miliarde de euro, dintre care două treimi ar fi urmat să fie granturi. Liderii europeni speră să ajungă la o înțelegere în privința acestui fond și să stabilească și ultimele detalii referitoare la acesta în cadrul unui summit ce va avea loc vineri. Cancelarul Sebastian Kurz a anunțat că nu se mai opune în totalitate acordării de fonduri nerambursabile, dar va discuta despre o eventuală combinație între granturi și împrumuturi.

Kurz: Italia, Spania și Polonia ar urma să primească cei mai mulți bani. Avem țări mai sărace decât acestea în UE

Cancelarul austriac a declarat, în cadrul unui interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că nu este corect ca state precum Italia, Spania sau Polonia să primească cele mai mari sume din acest fond, el sugerând că există state cu probleme financiare mai mari decât acestea.

„Potrivit planului de la Bruxelles, Italia, Spania și Polonia vor beneficia cel mai mult. Dar în Uniunea Europeană avem state mult mai sărace. Dacă vom cheltui atât de mulți bani, ar trebui ca aceștia să ajungă în principal la cei mai săraci dintre cei săraci”, a spus Kurz, fără să facă referire la vreo țară anume.

El a adăugat că, în locul folosirii datelor privind șomajul pentru a decide sumele alocate fiecărei țări, fondurile ar trebui să fie alocate în funcție de procentul din PIB pierdut de fiecare economie în parte ca urmare a crizei provocate de pandemie.

„Alocarea de granturi trebuie să fie condiționată. Condițiile sunt importante pentru ca acești bani să nu fie folosiți doar pentru a acoperi găurile din bugete”, a mai spus Kurz.

Letonia, România, Grecia, Croația și Bulgaria sunt cele mai sărace state ale Uniunii Europene în privința veniturilor pe cap de locuitor, potrivit Oficiului European de Statistică, Eurostat.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×