NEGOCIERI. Continuă discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind un eventual acord post-Brexit
Uniunea Europeană și Marea Britanie ar urma să finalizeze vineri a treia rundă de negocieri în legătură cu semnarea unui eventual acord privind relațiile dintre cele două părți în perioada de după ieșirea Regatului Unit din Blocul comunitar.
Discuțiile de vineri au loc în format videoconferință, ca urmare a situației generate de pandemia de COVID-19. Ultimele două runde de negocieri între Londra și Bruxelles nu au fost foarte productive în direcția semnării unui acord, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, acuzând Marea Britanie că refuză să se angajeze serios în aceste negocieri, informează site-ul agenției de presă DPA.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie a acestui an, însă beneficiază de o perioadă de tranziție ce ar urma să se încheie, potrivit actualelor prevederi discutate între cele două părți, la finalul acestui an. Astfel, ieșirea țării din Blocul comunitar nu produce efecte sesizabile pentru cetățenii britanici deocamdată.
Astfel, Marea Britanie încă face parte din piața internă și din uniunea vamală, respectă legislația comunitară și contribuie în continuare la bugetul Uniunii Europene. Cu toate acestea, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu privire la relațiile dintre cele două părți după finalul perioadei de tranziție, data de 1 ianuarie ar putea aduce o serie de probleme politice și economice, atât în Marea Britanie, cât și în restul țărilor UE.
Londra refuză să solicite o prelungire a perioadei de tranziție
Ultima rundă de negocieri este programată petru luna iunie. Totodată, finalul acelei luni este și termenul până la care Londra poate solicita o extindere a perioadei de tranziție, însă Guvernul britanic a afirmat în repetate rânduri că această opțiune nu este luată în considerare.
Recent, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că există un risc major ca negocierile dintre Bruxelles și Londra să nu ajungă la un rezultat satisfăcător, dat fiind faptul că până în prezent nu s-a ajuns la un punct de vedere comun.
Totodată, Michel Barnier a criticat Marea Britanie pentru poziția inflexibilă din cadrul negocierilor și a avertizat Londra că Uniunea Europeană nu va accepta niciun parteneriat viitor dacă nu vor fi întrunite condiţiile de reciprocitate.