Negocierile dintre Moscova și Kiev, cu privire la situația din Ucraina, au fost reluate luni, în format online.
UPDATE ORA 12:30 – Ucraina dă de înțeles că Rusia pare mai flexibilă
Ihor Zhovkva, un oficial din cadrul Administrației Prezidențiale de la Kiev, a declarat pentru BBC că, din punctul său de vedere, poziția Moscovei este mai constructivă luni decât a fost anterior.
„În loc să ne dea un ultimatum, să traseze linii roșii sau să ceară Ucrainei să capituleze, acum par să înceapă negocierile constructive”, a declarat el pentru Radio 4’s Today.
În comentarii separate postate pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak spune că a patra rundă de discuții se va concentra pe încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate pentru Ucraina.
Podolyak a repetat poziția Ucrainei conform căreia negociatorii săi vor refuza să înceapă să discute despre forma relațiilor viitoare cu Rusia până când Moscova nu va fi de acord cu o încetare imediată a focului.
Negotiations. 4th round. On peace, ceasefire, immediate withdrawal of troops & security guarantees. Hard discussion. Although Russia realizes the nonsense of its aggressive actions, it still has a delusion that 19 days of violence against ?? peaceful cities is the right strategy pic.twitter.com/BhFLgBSKiu
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022
Știrea inițială:
Negocierile dintre Moscova și Kiev, cu privire la situația din Ucraina, vor fi reluate luni, după o serie de discuții eșuate zilele trecute.
Acestea vor avea loc prin videoconferință și atât Ucraina, cât și Rusia, au confirmat că s-au înregistrat progrese. Oficialii ucraineni speră să obțină rezultate concrete în câteva zile, potrivit BBC.
Discuțiile ar urma să înceapă în jurul orei 10:30, ora României, a anunțat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.
„Cred că vom obţine unele rezultate în câteva zile. Ucraina nu va face concesii asupra principiilor. Rusia înţelege acest lucru şi începe deja să discute constructiv”, a declarat duminică consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, şeful delegaţiei Kievului.
Între timp, potrivit presei americane, Rusia ar fi cerut ajutor militar și economic Chinei, informație neconfirmată momentan de Ambasada Chinei la Washington.
Potrivit declarațiilor unor oficiali americani de rang înalt, citate de CNN, Rusia ar fi solicitat Chinei sprijin militar, inclusiv drone, precum și asistență economică în contextul războiului din Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a acuzat Washingtonul că răspândește informații false cu privire la rolul Chinei în războiul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt a insistat că Beijingul a jucat un rol constructiv în discuțiile de pace și a făcut apel întotdeauna la negocieri.
O eventuală asistență din partea Chinei ar reprezenta un avantaj semnificativ de partea Rusiei. Intervenția Beijingului ar putea ajuta Rusia să avanseze tot mai mult în interiorul Ucrainei, dar ar putea reprezenta și o contrapondere față de sancțiunile impuse Moscovei de statele occidentale.
Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu are informații cu privire la o astfel de solicitare.
Oficialul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „situația din Ucraina” și a declarat că Beijingul va continua să ofere asistență umanitară Ucrainei.
„Prioritatea acum prevenirea escaladării situației și ala tensionate sau chiar scăparea situației de sub control… China face apel la reținere pentru a evita amplificarea crizei umanitare”, a spus Liu.
Ambasada Rusiei la Washington nu a comentat informațiile prezentate de CNN.
Rusia și-a extins duminică ofensiva în vestul Ucrainei, lansând atacuri cu rachete în apropierea orașului Liov și lovind o bază militară situată lângă granița cu Polonia.
Autoritățile locale spun că 35 de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite în urma atacului asupra bazei militare. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a descris atacul ca fiind unul „terorist”.