Negocierile pentru salvarea Greciei au fost amânate. Care este motivul
Autoritățile elene declaraseră în mod repetat că discuțiile pentru programul de susținere financiară în valoare de 86 de miliarde de euro vor începe vineri, la Atena.
Reprezentanții creditorilor Greciei, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) și FMI au spus că nu pot începe discuțiile până nu va fi găsită o locație potrivită, având în vedere importanța discuțiilor și faptul că mulți greci detestă creditorii, după două programe dureroase de susținere.
„Există unele probleme de logistică care trebuie rezolvate, în special legate de siguranță. Sunt discutate mai multe opțiuni”, a spus un oficial al Comisiei, fără să ofere detalii.
Mai mulți oficiali au spus că în prezent au loc doar discuții tehnice, pentru rezolvarea unor chestiuni de logistică.
„Nu au sosit încă. Are loc o întârziere. Nu știm când vor începe dar știm că vor avea loc cu siguranță”, a spus un oficial din Ministerul elen de Finanțe, citat de The Guardian.
Persoane apropiate situației au declarat că negocierile vor începe mai mult ca sigur luni, din cauza neînțelegerilor legate de locul unde vor avea loc discuțiile.
Creditorii vor acces la ministere și documente, așa cum s-a întâmplat înainte de venirea la putere a partidului Syriza, în ianuarie.
„S-a pierdut o mulțime de încredere, iar marea problemă este cu cine se vor întâlni, la care ministere vor fi primiți, la ce documente vor avea acces”, a declarat Anna Asimakopoulou, ministru de Finanțe din umbră al principalului partid de opoziție, Noua Democrație.
Oficiali guvernamentali eleni au confirmat totodată că discuțiile au fost amânate și din cauza cererii neașteptate a FMI ca Grecia să solicite oficial participarea Fondului la noul program de susținere.
Guvernul elen vrea ca un acord privind programul de susținere financiară să fie convenit până pe 20 august, când Grecia trebuie să plătească BCE 3,4 miliarde de euro.
Parlamentul elen a aprobat joi un al doilea set de reforme solicitate de creditorii țării pentru începerea negocierilor pentru programul de salvare.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat promisiunea restructurării datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în spațiul monedei unice.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.