Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marți la Viena că ”până când nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”. Potrivit publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile acestuia dintr-o conferință de presă comună cu premierul bulgar, Denkov, aceasta înseamnă că șansele ca România să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie anul acesta sunt aproape nule.
România a primit un refuz categoric într-o modalitate similară, când ministrul de Interne Cătălin Predoiu era în vizită la Viena, iar ministrul de Interne Gerhard Karner a spus într-o conferință de presă cu oficialul român că Austria se opune extinderii Schengen.
Nehammer a reconfirmat astfel poziția Austriei, care se împotrivește intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut. Cancelarul a reconfirmat atitudinea Austriei într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena.
Nu există nici o posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen, nici alți membri, înainte de a fi efectuată o reformă în spațiul fără granițe, a mai declarat cancelarul austriac Karl Nehamer, potrivit Dnevnik. ”Sistemul Schengen trebuie reparat”, a spus Nehamer. Bulgaria și România ar trebui sprijinite cu fonduri, dar asta nu va fi suficient, a spus el. „Până nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, a spus Nehamer.
La precedentul Consiliu JAI din octombrie, extinderea Schengen nu a figurat pe agendă, dată fiind opoziția Austriei în cazul ambelor țări și a Olandei față de Bulgaria.
Ministrul spaniol de Interne, țară care deține președinția rotativă a UE, a anunțat că pentru Spania extinderea Schengen este o prioritate. El a declarat că va supune la vot intrarea României și Spaniei în Schengen dacă va exista un consens.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că, dacă Austria va vota din nou împotriva aderării României în Schengen, România va ataca decizia Vienei la Curtea de Justiție a UE.
Acest proces poate fi inițiat doar dacă Austria votează din nou – în decembrie 2023 sau anul viitor – împotriva aderării României în cadrul unui vot organizat în Consiliul JAI. Dacă votul propriu-zis nu e pus pe agendă, atunci România nu poate ataca în justiția europeană.