Prima pagină » Știri externe » NEMULȚUMIRE. Prelații Bisericii Catolice din Italia critică Guvernul pentru că nu a inclus slujbele pe lista activităților publice permise

NEMULȚUMIRE. Prelații Bisericii Catolice din Italia critică Guvernul pentru că nu a inclus slujbele pe lista activităților publice permise

NEMULȚUMIRE. Prelații Bisericii Catolice din Italia critică Guvernul pentru că nu a inclus slujbele pe lista activităților publice permise

Biserica Catolică a criticat luni Guvernul italian pentru că nu le-a permis credincioșilor să participe din nou la slujbele religioase, ca parte a primei etape de relaxare a restricțiilor.

Ceremoniile religioase au fost interzise încă de la începutul lunii martie, atunci când autoritățile italiene au interzis majoritatea activităților non-esențiale, potrivit Reuters.

Potrivit unui calendar prezentat duminică de premierul Giuseppe Conte, ceremoniile funerare vor putea să fie realizate din nou începând cu 4 martie, însă la acestea vor putea participa cel mult 15 persoane.

Calendarul prezentat de Conte acoperă perioada 4 mai – 1 iunie, însă nu face referire și la slujbele din biserici.

Episcopii italieni au declarat, prin intermediul unui comunicat, că nu acceptă „compromiterea libertății religioase” și au acuzat Guvernul că a exclus „în mod arbitrar” slujbele din această primă fază a relaxării restricțiilor.

Comunicatul arată că prelații se simt „trădați”, întrucât au sugerat anterior Guvernului să permită reluarea slujbelor, promițând că vor respecta regulile privind prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus.

În același timp, calendarul prezentat de Conte a dus la disensiuni chiar și între membrii Guvernului.

„Deci, putem vizita în siguranță un muzeu, dar nu putem participa la o ceremonie religioasă? Decizia aceasta este de neînțeles. Trebuie schimbată”, a declarat ministrul pentru Familie și Egalitate de Șanse, Elena Bonetti.

Muzeele și bibliotecile din Italia vor fi redeschise pe 18 mai.

Bilanțul pandemiei de COVID-19 din Italia este în continuare unul dintre cele mai grave din Europa. Țara a înregistrat peste 26.000 de morți și aproape 200.000 de cazuri de infectare cu coronavirus. Cu toate acestea, numărul de cazuri noi a început să scadă, la fel ca numărul pacienților internați la Terapie Intensivă.

Reprezentanții Bisericii susțin că Guvernul are datoria „de a face diferența între responsabilitatea de a introduce reguli precise privind sănătatea publică și responsabilitatea Bisericii, aceea de a organiza viața comunității creștine în deplină autonomie”.

În replică, Guvernul de la Roma a anunțat că înțelege acest punct de vedere și că le va permite credincioșilor să participe la ceremoniile religioase „cât de curând posibil”.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și