Autorităţile din Nepal au schimbat regulile pentru cei interesați să urce pe muntele Everest. „Este obligatoriu pentru toată lumea!”, spun nepalezii, cu direcție spre alpiniștii profesioniști.
Astfel, potrivit noii reguli impuse, orice alpinist care va escalada Everestul trebuie să folosească un cip de localizare.
„Companii reputate le foloseau deja, dar acum a devenit obligatoriu pentru toţi alpiniştii. Aceste dispozitive vor reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident”, a declarat, pentru CNN, Rakesh Gurung, directorul Departamentului de turism din Nepal.
Un astfel de cip se poate închiria cu 10, maximum 15 dolari și poate fi cusut de interiorul hainelor purtate. La întoarcere, cipul se returnează.
Gurung a mai precizat că cipurile achiziționate de autorități sunt fabricate într-o ţară europeană, însă nu a specificat unde sau care este compania producătoare.
Cei mai mulți alpiniști care vor să escaladeze Everestul, cel mai înalt vârf de pe Pământ, de 8849 de metri, o fac prin Nepal.
Doar permisul pentru cățărare costă 11.000 de dolari! În total, costurile depășesc 35.000 de dolari, dacă punem și prețul echipamentelor, alimente, oxigenul suplimentar și alte necesități.
În 2023, autoritățile din Nepal au acordat un număr record de 478 de permise de alpinism.
Din păcate, arată CNN, au existat și 12 decese survenite pe munte. Lor li se adaugă și cinci persoane în continuare dispărute.
Dacă ținem cont de faptul că opt dintre cele mai înalte 10 vârfuri din lume se află pe teritoriul său, putem bănui că Nepalul încasează anual venituri semnificative din alpinism.
Muntele Everest poate fi „cucerit” în aproximativ două luni. Perioada ideală pentru cățărat este la mijlocul lunii mai.