Netanyahu admite că are disensiuni cu SUA privind controlul asupra Fâșiei Gaza /Liderul israelian nu vrea implicarea Autorității Palestiniene

Publicat: 12 12. 2023, 18:27

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a admis, marți, că există disensiuni cu Statele Unite privind controlul asupra Fâșiei Gaza după eventuala înlăturare de la putere a grupului islamist palestinian Hamas, liderul israelian avertizând că nu va permite persistența grupurilor teroriste pe teritoriul palestinian și sugerând că nu va accepta nici o administrație a Autorității Palestiniene.

”Apreciez profund sprijinul SUA pentru distrugerea grupului Hamas și pentru readucerea acasă a ostaticilor. După dialogul intens cu președintele Biden și cu oficialii americani, am primit susținere totală pentru operațiunea la sol și pentru contracararea presiunilor internaționale de oprire a războiului. Da, există disensiuni privind situația care va fi după înlăturarea de la putere a grupului Hamas și sper că vom ajunge la un acord și asupra acestei chestiuni. Vreau să îmi clarific poziția: nu voi permite repetarea greșelilor Acordului de la Oslo”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului The Times of Israel.

Prin Acordul de la Oslo, din anul 1993, Israelul a cedat Autorității Palestiniene controlul asupra unor zone din Cisiordania.

”După sacrificiile enorme ale cetățenilor și militarilor noștri, nu le vom permite accesul în Fâșia Gaza celor care învață terorismul, susțin terorismul sau finanțează terorismul”, a declarat Netanyahu, referindu-se, aparent, la Autoritatea Palestiniană.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 18.412 morți în Fâșia Gaza, iar peste 50.000 de persoane au fost rănite, a anunțat marți Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Autoritatea Palestiniană colaborează cu Statele Unite pentru un plan de guvernare a Fâșiei Gaza după conflict, dar ar vrea cooptarea unor membri Hamas în noua structură de conducere. Mohammad Shtayyeh, premier în cadrul Autorității Palestiniene, a afirmat săptămâna trecută că ar prefera ca actualul conflict să aibă ca final cooptarea grupului Hamas ca partener de guvernare în Fâșia Gaza, în cadrul unei structuri conduse de Organizația pentru Eliberarea Palestinei, cu scopul construirii unui stat independent care să includă Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.

Guvernul israelian a anunțat că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. ”După război, Fâșia Gaza va trebui demilitarizată. Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă de acest lucru. Eu nu sunt pregătit să accept niciun alt aranjament”, a declarat, anterior, Benjamin Netanyahu. Conform unor oficiali guvernamentali, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

Administrația de la Washington a semnalat că se opune menținerii de către Israel a unei forțe militare pe teritoriul Fâșiei Gaza. ”Poziția noastră este foarte clară: nu susținem ocupația militară israeliană în Fâșia Gaza. Nu susținem nici micșorarea frontierelor Fâșiei Gaza, nu susținem deplasarea permanentă a populației Fâșiei Gaza în afara teritoriului. Credem că trebuie formulate întrebări esențiale privind viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza”, a afirmat recent John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Foto: Profimedia

Citește și:

Aproximativ 20 de militari israelieni au fost uciși accidental în cursul ofensivei din Fâșia Gaza