Din cauza restricțiilor impuse de Guvernul Netanyahu, Marea Sinagogă din Ierusalim nu va celebra Anul Nou Evreiesc în 2020, pentru prima dată în istoria sa! Primul-ministru al Israelului a decretat, săptămâna aceasta, izolare la nivel naţional pentru cel puţin trei săptămâni, în încercarea de a reduce efectele unui al doilea val de pandemie Covid-19.
Israelul înregistrează 166.794 de infectări şi 1.147 de decese. Statistic, este ţara cu cele mai multe cazuri înregistrate în ultimele două săptâmâni, raportat la numărul de locuitori. De asemenea, Israelul devine prima ţară din lume care decretează izolare naţională pentru a doua oară!
Guvernul Netanyahu a dispus ca măsurile de izolare să intre în vigoare de vineri, când începe sărbătoarea Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc). Vor fi în vigoare şi de Yom Kippur (Ziua Ispăşirii) şi sunt așteptate să se încheie în ultima zi a sărbătorii biblice Sukkot, în 11 octombrie.
În cele două zile când se sărbătorește Rosh Hashanah, dar mai ales de Yom Kippur, sinagogile sunt pline ochi de credincioși. Anul acesta, însă, sub pretextul combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2, autorităţile din Israel au pus în aplicare un plan ce permite evreilor să se roage în funcţie de dimensiunile lăcaşului de cult. Astfel, fiecare credincios are la dispoziţie o suprafaţă de 4 metri pătraţi.
Pornind de la acest calcul, Marii Sinagoge a Ierusalimului i-ar fi revenit un număr de până la 200 de persoane. „Însă am decis să nu ne asumăm riscuri” de Rosh Hashanah și Yom Kippur, a declarat preşedintele Marii Sinagogi, Zalli Jaffe. Lăcaş important de rugăciune, acest impunător centru spiritual evreiesc găzduieşte între 1.100 şi 1.700 de credincioşi în perioada sărbătorilor majore. „Nu am închis niciodată de la începuturile sale”, a mai spus Zalli Jaffe (67 de ani). Inaugurată în 1982, Marea Sinagogă a Israelului serveşte ca loc oficial de rugăciune pentru statul evreu şi este lăcaşul în care vine să se roage preşedintele israelian în ziua de Yom Kippur.