Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să renunțe la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului călătoriei în Africa de Sud, a anunțat presa israeliană duminică seara, relatează AFP.
Netanyahu a notificat autoritățile sud-africane în legătură cu prezența sa dar el și-a anulat vizita în ultimul moment din cauza costurilor, respectiv cel puțin șapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul și securitatea sa la fața locului, precizează postul de radio public și cotidianul Haaretz.
Costurile de închiriere a unui avion privat al companiei naționale El Al reprezintă ele singure 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro), potrivit Haaretz. Transportul materialului și al personalului de securitate la bordul unui avion al forțelor aeriene costă 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli.
Premierul israelian a fost recent supus criticilor presei, care a dezvăluit cum contribuabilii au plătit aproape 700.000 de euro pentru finanțarea, anul trecut, a întreținerii celor trei reședințe ale sale.
Presa a dezvăluit că doar factura la apă a fost de 17.000 de euro pentru vila personală echipată cu piscină a lui Netanyahu din Cesarea, în nordul țării, unde prim-ministrul își petrece o parte din weekenduri.
Peste 50 de șefi de stat și de guvern, între care președintele american Barack Obama, au confirmat că vor merge în Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela, potrivit Ministerului sud-african al Afacerilor Externe.
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că va asista, marți, la Johannesburg la ceremoniile organizate în memoria lui Mandela, erou al luptei antiapartheid și susținător al cauzei palestiniene.
Liderii israelieni, în special Netanyahu, i-au adus un omagiu călduros primului președinte de culoare al Africii de Sud, după decesul acestuia.
Dar unii comentatori nu au ratat ocazia de a aminti că Israelul a întreținut relații foarte strânse cu regimul de apartheid, până în punctul în care au determinat Statele Unite să amenințe cu punerea sub semnul îndoielii a generosului ajutor militar anual acordat statului evreu în timpul Guvernului de dreapta al lui Yitzhak Shamir (1986-1992) din cauza legăturilor sale de apărare cu autoritățile albe de la Pretoria.
După eliberarea sa din închisoare, Nelson Mandela le-a transmis israelienilor, într-un compromis cu regimul segregaționist, că noua Africă de Sud vrea ca ei să le acorde palestinienilor „dreptul la libertate” a povestit duminică Alon Liel, care a devenit ambasadorul Israelului în Africa de Sud în 1992, pentru cotidianul Yediot Aharonot.