Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat, vineri seară, că este determinat să obțină eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de grupurile islamiste palestiniene, în timp ce președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a cerut intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și relansarea procesului de pace, în scopul obținerii soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian.
”Suntem determinați să aducem acasă toți ostaticii din Fâșia Gaza. Acesta este unul dintre obiectivele războiului și suntem determinați să îndeplinim toate obiectivele războiului”, a afirmat Benjamin Netanyahu, după ce grupul Hamas a eliberat primii 13 cetățeni israelieni în schimbul a 39 de militanți islamiști palestinieni. Vineri au fost eliberați și zece ostatici thailandezi, precum și un filipinez.
Președintele SUA, Joseph Biden, a salutat eliberarea ostaticilor și a cerut intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.
”Încă din primul moment în care Hamas i-a răpit pe acești oameni, eu și echipa mea am depus eforturi permanente pentru a obține eliberarea lor. Nu ne vom opri până când nu vom obține eliberarea tuturor ostaticilor”, a afirmat președintele Biden.
Liderul de la Casa Albă a cerut intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza pe durata armistițiului. ”Vor fi trimise camioane cu alimente și medicamente, precum și combustibili. Carburanții vor fi utilizați de vehiculele umanitare, de spitale, de uzinele de procesare și desalinizare a apei”, a precizat Biden.
”Privim și spre viitor. Trebuie să oprim acest ciclu de violențe. Trebuie să reactivăm determinarea de a ajunge la soluția a două state, astfel încât, într-o bună zi, israelienii și palestinienii să poată coexista cu libertate și demnitate egală, prin soluția a două state”, a subliniat președintele Biden.
Națiunile Unite au anunțat că vineri au ajuns în Fâșia Gaza 137 de camioane cu alimente, apă și medicamente. De asemenea, au fost livrate 129 de tone de carburanți.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a salutat, vineri seară, eliberarea ostaticilor și a cerut îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza.
”Acest armistițiu trebuie să fie primul pas spre depășirea situației umanitare îngrozitoare din Fâșia Gaza”, a afirmat Josep Borrell, citat de site-ul Tagesschau.de.
Și Ministerul de Externe al Franței a salutat evoluțiile, exprimând speranța, potrivit cotidianului Le Monde, că în curând se va ajunge la un ”armistițiu durabil” între Israel și grupul islamist Hamas.
Foto: Profimedia