Netanyahu respinge vehement posibilitatea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale /”Un fapt REVOLTĂTOR de proporții istorice”

Publicat: 30 04. 2024, 22:04
Actualizat: 01 05. 2024, 17:12

This browser does not support the video element.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat, marți seară, că o eventuală decizie a Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandate de arestare pe numele liderilor politici și militari israelieni ar fi ”un fapt revoltător” de anvergură ”istorică”, subliniind că intenționează să continue ofensiva în Fâșia Gaza până la înlăturarea de la putere a grupului Hamas și până la eliminarea riscurilor teroriste.

”Curtea Penală Internațională de la Haga analizează posibilitatea de a emite mandate de arestare pe numele oficialilor israelieni de rang înalt, guvernamentali și militari, pentru că ar fi criminali de război. Acest lucru ar fi un fapt revoltător de proporții istorice. Entități internaționale precum Curtea Penală Internațională s-au ridicat pe fondul Holocaustului comis împotriva poporului evreu. Au fost create pentru a împiedica orori de acest fel, pentru a împiedica viitoare acte de genocid. Iar, acum, Curtea Penală Internațională încearcă să plaseze Israelul în întuneric. Încearcă să ne pună în întuneric în timp ce noi ne apărăm de teroriști și de regimuri care vor să comită genocid, desigur Iranul, care încearcă să distrugă singurul stat evreu”, a afirmat Netanyahu.

Liderul israelian a criticat și mitingurile pro-palestiniene din campusurile universitare americane, catalogându-le drept acte antisemite.

”Catalogarea liderilor și militarilor israelieni ca fiind criminali de război va fi turnarea de gaz pe focurile antisemitismului, care ard deja în campusurile universitare din America și în alte capitale din lume. Va fi prima dată când o țară democratică care luptă pentru existența sa în conformitate cu regulile războiului este acuzată de crime de război. Armata israeliană este una dintre cele mai morale forțe militare din lume. Aplică nenumărate măsuri pentru protejarea civililor, măsuri pe care nu le aplică nicio altă armată. Face acest lucru în confruntările cu un inamic terorist care folosește propriii civili ca scuturi umane. Știți adevărul: Hamas plasează arme, teroriști în spitale, școli și moschei, în zone civile, face acest lucru pentru a obține imunitate și pentru a maximiza numărul victimelor civile”, a subliniat Netanyahu.

”Această tentativă a Curții Penale Internaționale vizează mai degrabă abilitatea Israelului de a se apăra. Guvernul Israelului și poporul israelian resping direct această amenințare gravă la adresa securității noastre, la adresa existenței noastre. Vreau să vă asigur că nicio acțiune a Curții Penale Internaționale nu va afecta deteminarea fermă a Israelului de atingere a obiectivelor războiului cu teroriștii Hamas. Vom distruge capabilitățile militare și guvernamentale ale Hamas din Fâșia Gaza, vom elibera toți ostaticii și ne vom asigura că Gaza nu va mai reprezenta niciodată vreo amenințare pentru Israel”, a insistat Netanyahu.

Administrația SUA și aliați din Grupul G7 exercită presiuni diplomatice pentru a împiedica instanța de la Haga să emită mandate pentru arestarea lui Benjamin Netanyahu, a ministrului Apărării, Yoav Gallant, și a șefului Statului Major, generalul Herzl Halevi.

”Nu credem că există jurisdicție a Curții Penale Internaționale în acest caz. Nu susținem investigația împotriva liderilor israelieni”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și 5.400 de răniți. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.535 de morți și 77.704 de răniți în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

China anunță că Hamas și Fatah au ”voința politică” de ”RECONCILIERE” /”Au ajuns la un acord pentru avansarea dialogului”