Netanyahu riscă ÎNCHISOAREA pe viață. Premierul Israelului, despre mandatul de arestare emis de Haga: „Democrațiile lumii sunt în pericol”

Netanyahu riscă ÎNCHISOAREA pe viață. Premierul Israelului, despre mandatul de arestare emis de Haga: „Democrațiile lumii sunt în pericol”
Benjamin Netanyahu riscă închisoarea pe viață. Premierul Israelului este acuzat de Curtea de la Haga pentru „crime de război” și „genocid” în Fâșia Gaza. Sursa Foto: Hepta
Publicat: 29/04/2024, 18:53
Actualizat: 30/04/2024, 00:49

Mandatele de arestare din partea Curții Internaționale ar putea fi văzute ca o „mustrare umilitoare” pentru liderii Israelului. Senatorul republican Markwayne Mullin a declarat la Fox News că va discuta cu președintele Biden în privința situației premierului  Netanyahu înainte de încheierea unui armistițiu Hamas-Israel. Oficialii israelieni sunt din ce în ce mai îngrijorați că Curtea Penală Internațională ar putea emite în curând mandate de arestare împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu, spun rapoartele.  Vor fi vizate personalitățile guvernamentale de rang înalt pentru răspuns militar excesiv de dur la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Astfel de mandate emise i-ar putea împiedica pe liderii israelieni și liderii Hamas să mai călătorească de teama că ar putea fi arestați.

Ne așteptăm ca instanța să se abțină de la emiterea de mandate de arestare împotriva unor înalți oficiali politici și de securitate israelieni. Nu ne vom pleca capetele sau nu vom fi descurajați și vom continua să luptăm”, a adăugat Katz, avertizând ambasadele israeliene să intensifice securitatea față de riscul unui „val de antisemitism sever”, a declarat ministrul israelian de Externe Israel Katz.

Vineri, Benjamin Netanyahu a scris pe X: „Deși Curtea Penală Internațională nu va afecta acțiunile Israelului, ar crea un precedent periculos care ar amenința soldații și liderii guvernamentali din toate statele democratice care luptă împotriva terorismului sălbatic și a agresiunii. Sub conducerea mea, Israelul nu va accepta niciodată nicio încercare a Curții Penale Internaționale de a submina dreptul său inerent la autoapărare. Amenințarea de a pune mâna pe soldații și oficialii din singura democrație din Orientul Mijlociu și singurul stat evreiesc din lume este scandaloasă. Nu ne vom pleca”. 

Cum se apără liderii acuzați din ambele tabere?

Potrivit New York Times, oficialii israelieni spun că luptă după legile internaționale ale războiului și că fac măsuri semnificative pentru a proteja civilii. Ei acuză gruparea teroristă Hamas că se ascunde în zonele civile și forțează Israelul să efectueze bombardamentele. Gruparea Hamas a negat că ar fi săvârșit atrocități pe 7 octombrie, declarând în ciuda dovezilor video care arată contrariul, că luptătorii săi au încercat să evite rănirea civililor, iar atacul era înfăptuit doar împotriva militarilor israelieni. Liderii Hamas se apără, acuzând Israelul pentru „colonizarea forțată” a regiunilor Fâșiei Gaza și Cisiordaniei. Israelienii acuză Hamas pentru că primește sprijin financiar și militar de la Iran. Regimul teocratic de la Teheran nu recunoaște existența statului israelian.

În ultimii 20 ani,  președintele american George W. Bush și premierul britanic Tony Blair au fost alți lideri din țări democratice acuzați pentru crime de război în Războiul din Irak (2003-2004). În jur de 200.000 de civili irakieni au devenit victime colaterale ale intervenției militare intrnaționale condusă de SUA și Regatul Unit.  Bush a fost acuzat de încălcarea Convenției ONU împotriva torturii.

Administrația Bush a mai fost acuzată și pentru uciderea civililor și abuzurile la care au fost supuși prizonieri din închisorile irakiene de către personalul poliției militare al Armatei SUA.  Niciunul lider participant la războiul din 2003 nu a fost pus sub acuzare, judecat sau condamnat. Doar dictatorul Saddam Hussein a fost judecat și spânzurat  în 2006 pentru crime de război. El a folosit arme chimice în războiul cu Iranul din anii 1980. Peste 50.000 – 100.000 de iranieni și kurzi au fost uciși sau vătămați de la loviturile cu gaz sarin și iperită.

Citește și: Acuze teribile de la Washington. Israelul comite „crime de război în GAZA”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...