Mai mulți înalți oficiali din cadrul Administrației de la Washington spun că Rusia și-a retras doar câteva mii de soldați de la frontiera cu Ucraina, cu toate că, luna trecută, Moscova a dat de înțeles că face tot posibilul pentru a reduce tensiunile de la graniță.
Înalți oficiali ai Departamentului Apărării spun că aproximativ 80.000 de militari ruși au rămas la graniță, iar numărul acestora este în continuare cea mai mare forță prezentă la frontieră după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, informează G4Media, care citează The New York Times.
Recent, Moscova a anunțat că a ordonat retragerea unor unități, acestea chiar îndepărtându-se de frontieră.
Cu toate acestea, multe unități și-au lăsat în zonă camioanele și blindatele, semn că ar putea reveni.
Marți, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că există „speranțe și așteptări” în privința unei eventuale întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin, în iunie, atunci când liderul de la Casa Albă va participa la summitul NATO de la Bruxelles.
Sursele The New York Times afirmă că interpretează prezența continuă a trupelor la granița cu Ucraina ca pe un mesaj din partea lui Putin.
Între timp, marți au început manevrele NATO în Europa de Est, denumite colectiv Defender Europe.
Ele implică 28.000 de militari americani și din statele europene aliate și se desfășoară timp de două luni în Albania și alte state de Europa de Est, chiar la „ușa” lui Putin.
Luna viitoare, NATO începe noi manevre, denumite Steadfast Defender 21, în România și Portugalia.
Experți în probleme militare au subliniat că mobilizarea de trupe de către Putin este făcută cu clara intenție de a fi vizibilă, din dorința de ‘a-și arăta mușchii’, demersul înscriindu-se în modul obișnuit de operare al Kremlinului, mai ales la începutul noii președinții americane.
Oficialii mai adaugă că există și posibilitatea ca președintele rus să pună astfel la încercare fermitatea omologului său american. Cu toate acestea, există pericolul ca aceste comasări militare să scape de sub control sau să provoace o criză și mai gravă, spun aceștia.
„În toată această strategie deliberată, există riscul ca lucrurile să meargă prost, iar semnalele să fie greșit interpretate. Un avion ar putea fi doborât. S-ar putea întâmpla ceva”, spune Ian Lester, vicepreședintele Fondului German Marshall.
Oficialii de la Washington mai spun că nu știu ce intenționează exact Putin prin mobilizarea acestor forțe sau ce dorește să dea de înțeles prin faptul că nu duce la capăt retragerea anunțată.