New York Times: Angajați de la biroul Interpol din Republica Moldova, MITUIȚI cu milioane de dolari pentru a scoate persoane de pe lista de fugari

New York Times: Angajați de la biroul Interpol din Republica Moldova, MITUIȚI cu milioane de dolari pentru a scoate persoane de pe lista de fugari
Publicat: 15/11/2024, 19:49
Actualizat: 15/11/2024, 20:53

O anchetă îndelungată a procurorilor din Franța a condus la descoperirea unei rețele cu ramificații în biroul Interpol din Republica Moldova, unde angajații erau mituiți cu milioane de dolari pentru a ajuta cel puțin 20 de fugari să fie scoși de pe lista Interpol de “notificări roșii”.

Ancheta a început în 2023, când Interpolul a detectat ceea ce a descris ca fiind „un număr mic de tentative de utilizare abuzivă, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii”. Interpol a raportat problema poliției franceze, care a deschis o anchetă în august, scrie New York Times.

“Notificările roșii” sunt un sistem de solicitări către polițiștii de frontieră și forțele de poliție din întreaga lume pentru a localiza și reține fugarii.

În Republica Moldova, potrivit Veronicăi Drăgălin, procurorul-șef anticorupție al țării, schema a implicat atât biroul de legătură al Interpolului din Chișinău cât și oficiali din sistemul de imigrare.

În iunie, seful biroului Interpol din Chișinău, Viorel Tentiu, a fost reținut după o descindere a procurorilor la biroul său și în alte 32 de locuri din Moldova. Șapte subordonați de la biroul de legătură al Interpolului din Chișinău au fost suspendați.

Fugari eliminați de pe lista Interpol cu ajutorul unor false cereri de azil în Republica Moldova

Fugarii reușeau să elimine “notificările roșii” convingând funcționarii de la sediul Interpol din Lyon, Franța, că ceruseră azil în Republica Moldova, deși nu fuseseră niciodată acolo.

Într-un efort de a proteja refugiații care fug de persecuție, sau dizidenții căutați de autoritățile din state autocratice, Interpolul nu permite “notificări roșii” împotriva solicitanților de azil înregistrați oficial.

Cererile de azil erau „în întregime frauduloase”, fabricate de ofițeri de imigrație corupți din Republica Moldova și apoi certificate ca fiind autentice de către biroul Interpol din Chișinău.

„Mecanismul a funcționat ca un mare carusel. La suprafață totul părea legal, dar în spate totul se baza pe fraudă și minciuni”, a declarat șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

Totul începea, a spus Cernăuțeanu, cu petiții înaintate de fugari sau de avocații lor unei comisii Interpol din Lyon responsabilă cu analizarea “notificărilor roșii”. Fugarii cereau ridicarea notificării, motivând că există cereri de azil în Moldova. Ca dovadă, ei furnizau confirmarea frauduloasă a cererii de azil din partea autorităților de imigrare din Republica Moldova.

„Vroiau să creeze o aparență de legalitate, ca să nu fie imediat evident că era o schemă de corupție. Dar au devenit neglijenți”, a spus Drăgălin, menționând că majoritatea fugarilor care declaraseră Interpolului că au cerut azil în Moldova au furnizat adrese în Dubai. De asemenea, toți au folosit aproape aceeași formulare în comunicările lor cu Lyon.

În unele cazuri, a spus Drăgălin, oficialii moldoveni nu au furnizat documentația falsă necesară. În schimb, fugarii au trimis Interpolului documente falsificate în numele Organizației Internaționale pentru Migrație, o agenție a Națiunilor Unite.

Înainte de a fi de acord să ridice o “notificare roșie”, Interpolul cerea biroului de legătură din Chișinău – unde angajații erau parte din schemă – să confirme că cererile de azil există cu adevărat. Răspunsul era întotdeauna da. Nu existau alte verificări.

Acest lucru, a spus șeful poliției din Republica Moldova, Cernăuțeanu, era „evident neadevărat”.

„Nu exista nicio verificare reală dacă acești oameni au intrat vreodată în țara noastră”, a adăugat el.

Printre cei peste 20 de fugari care ar fi folosit schema se numără un suspect într-un caz de traficare a trei tone de cocaină (de la cazul căruia a pornit ancheta), nouă cetățeni chinezi, fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului, un om de afaceri australian fugar, doi ucraineni, un cetățean belarus și fugari de alte naționalități.

Fiecare fugar a plătit între unu și trei milioane de dolari – mită și plăți către avocați, a spus Drăgălin.

Fost ministru al Justiției și protejat al lui Vladimir Plahotniuc, printre suspecți

Pe lângă Viorel Tentiu, alte 12 persoane au fost ținta descinderilor procurorilor, conform Europa Liberă Moldova.

Biroul și reședința din Chișinău a lui Vitalie Pirlog, avocat moldovean suspectat că ar fi elaborat cereri de azil false au fost, de asemenea, percheziționate în iunie.

Un protejat al lui Vladimir Plahotniuc, Vitalie Pirlog a fost ministru al Justiției și director al serviciului de informații. În 2017, a devenit șeful comisiei Interpol care analizează notificările roșii, o funcție deținută până în martie 2022.

Pirlog, care locuiește cea mai mare parte a timpului în Dubai, a vizitat Moldova, dar a plecat cu puțin timp înainte de descinderile din iunie, au spus procurorii.

Procurorii încearcă să stabilească cine a orchestrat schema și ce rol ar fi avut Pirlog.

FBI a declarat că a oferit asistență tehnică pentru a ajuta la descifrarea datelor de pe telefoanele și computerele confiscate în descinderi.

Forțele de ordine britanice au fost implicate din cauza unei anchete separate, dar suprapuse, asupra a ceea ce anchetatorii de la Londra au descris ca fiind „infractori cibernetici periculoși”, care plătiseră oficiali moldoveni pentru a le dezvălui dacă Interpolul emisese notificări roșii împotriva lor.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Ungaria REDUCE bugetul alocat apărării în 2025 la 2% din PIB

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Vin ploile și frigul! Meteorologii anunță că vremea se strică în toată țara