Autorul articolului, Andrew Higgins, citează declarația premierului Ponta în care acesta relata cum și-a „dezamăgit” copilul de 10 ani când i-a povestit că, în ciuda acuzațiilor furibunde din timpul campaniei, el nu este un James Bond român.
În articol se precizează că acuzațiile președintelui Băsescu au provocat reacții numeroase în mediul politic și jurnalistic din România. De asemenea, este citat Robert Turcescu, prezentat ca un „jurnalist proeminent de televiziune” care și-a „șocat” colegii cu anunțul potrivit căruia a fost agent sub acoperire. „Suntem obsedați de spioni”, spune Turcescu, citat în articol.
New York Times mai relatează că revoluția din 1989, „sângeroasă și controversată”, a lăsat „pe poziții” o amplă rețea de ofițeri și colaboratori ai Securității, ale căror conexiuni și al căror acces la informații compromițătoare i-au făcut extrem de puternici în era post-comunistă.
În articol este citat premierul Victor Ponta, despre care se menționează că avea 17 ani la revoluție și care spune despre alegerile din noiembrie că reprezintă finalul unei perioade speciale în istoria României, sfârșitul tranziției de la comunism la democrație.
Autorul precizează că Ponta a negat că ar avea un trecut ascuns și a dat asigurări că acuzații precum cele formulate de președinte la adresa sa nu vor mai fi auzite în mediul politic din România.
În articol se relatează și despre politicienii sau oamenii de afaceri acuzați de corupție care au fost arestați în ultima perioadă, fiind dat ca exemplu cazul lui Viorel Hrebenciuc. Autorul menționează că telefoanele acestor politicieni sau oameni de afaceri au fost ascultate de serviciile de informații, care au puteri din ce în ce mai mari.
„Politicienii corupți sunt foarte speriați acum”, spune Dan Suciu, jurnalist și fost reprezentant al Guvernului, citat în articol. „Aceștia devin paranoici în legătură cu spionajul și sunt îngijorați că totul este ascultat și că oricine este urmărit”, spune Suciu.
Potrivit autorului articolului, un semn clar că munca de securitate s-a „lepădat” de multe dintre stigmatele trecutului este faptul că fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu, prezentat ca „Teodor Melenescu”, candidează la Președinție.
În articol se mai arată că este posibil ca acuzațiile de spionaj să-l fi ajutat, de fapt, pe Victor Ponta, adăugându-i o tușă de strălucire și aventură imaginii altfel „banale”. Ponta este citat spunând că Băsescu a încercat, în trecut, să îl descrie ca pe o persoană slabă, un „pisicuț”. „Dar în momentul în care m-a promovat în poziția lui James Bond, mi-a făcut, de fapt, o favoare”, spune Ponta, citat în articol.
Autorul îl prezintă și pe principalul contracandidat al lui Ponta, Klaus Johannis, ca fiind „un primar de provincie, care nu este carismatic, care vorbește lent și care promite să eficientizeze o țară cunoscută mai degrabă pentru drumuri proaste și dezorganizare”.
Elena Udrea este și ea prezentată în articol, ca fiind sprijinită de Traian Băsescu și implicată într-un scandal de spionaj prin recent publicatele fotografii de la Paris. În articol se menționează că președintele a acuzat implicarea serviciilor în campania electorală în cazul acestor fotografii.