Nicolas Maduro, protejat de agenți paramilitari RUȘI. Americanii sprijină protestele Opoziției
Rusia a trimis sute de agenți ai unor firme de securitate private pentru a asigura protecția președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, contestat în proteste violente de stradă, susținute de SUA, afirmă surse citate de agenția Reuters.
Agenți paramilitari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au ajuns în Venezuela în ultimele zile, pentru a consolida dispozitivul de securitate al președintelui Nicolas Maduro, în fața protestelor opoziției susținute de Statele Unite.
Conform unor surse citate de agenția Reuters, Moscova ar fi trimis aproximativ 400 de agenți paramilitari în Venezuela, dar alte surse afirmă că sunt grupuri mai mici.
Agenții de securitate fac parte din Grupul Wagner, o companie paramilitară privată din Rusia, formată din foști militari care au luptat clandestin pentru susținerea trupelor ruse în Ucraina și în Siria.
Nici Grupul Wagner, nici Ministerul rus al Apărării sau Ministerul Informațiilor din Venezuela nu au făcut niciun comentariu pe această temă. Dmitri Peșkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Nu avem astfel de informații”.
Combatanții paramilitari ar fi ajuns în Venezuela la bordul unor avioane ruse care au făcut escală în Cuba.
Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, a declarat că l-ar putea amnistia pe Nicolas Maduro dacă acceptă să predea puterea, însă va trebui să analizeze situația, întrucât îl consideră vinovat de victimele din timpul protestelor de zilele trecute, relatează El Mundo.
Într-un interviu acordat postului de televiziune american de limbă spaniolă Univision, Guaido a declarat că „în perioadele de tranziție s-au întâmplat lucruri similare (…) nu putem exclude niciun element, dar trebuie să fim foarte puternici pentru viitor (…) mai ales pentru a ne ocupa de urgențele umanitare”. Imterviul a fost realizat prin intermediul Skype dintr-o locație necunoscută.
Guaido l-a făcut responsabil pe Maduro de victimele protestelor din această săptămână față de guvernul socialist. Potrivit unor ONG-uri au existat 26 de morți, care au fost împușcați în timpul manifestațiilor care au început luni în urma unei revolte a 27 de militari.
„Acest lucru ar trebui analizat (amnistia), el este și un funcționar public, din nefericire este un dictator și este responsabil de victimele de ieri din Venezuela”, a susținut Guaido, făcând referire la adunarea parlamentară din 23 ianuarie.
Parlamentul, unica instituție controlată de opoziția din Venezuela, a promis pe data de 15 ianuarie o „amnistie” pentru militarii care vor dezaproba guvernul lui Maduro, după ce a fost declarat ofiical „uzurpator” al președinției.
Administrația Vladimir Putin a anunțat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt „inacceptabile”, catalogând drept „extrem de periculoase” declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susțin protestele care au generat de câțiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria și Iranul au exprimat susținere pentru regimul Nicolas Maduro.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, președintele Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.
În decembrie 2018, președintele venezuelan Nicolas Maduro îl acuza pe John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională, că ar coordona un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relațiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulți ani.
Avioane militare din Venezuela și Rusia au efectuat în decembrie 2018 manevre comune pentru apărarea națiunii sud-americane, în contextul în care Administrația de la Caracas denunță frecvent planuri de atacuri ale Statelor Unite. Aproximativ 100 de piloți militari ruși și două bombardiere supersonice ruse Tupolev TU-160 au aterizat pe Aeroportul Maiquetia, situat în apropiere de Caracas, după ce au parcurs peste 10.000 de kilometri din Rusia spre Venezuela.
Administrația Donald Trump a condamnat exercițiile comune ruso-venezuelene. „Administrația Rusiei a trimis bombardiere în cealaltă parte a lumii, în Venezuela”, a reacționat secretarul de Stat american, Mike Pompeo. „Popoarele rus și venezuelan trebuie să perceapă lucrurile exact cum sunt: două guverne corupte risipesc fonduri publice și reduc la tăcere libertățile în timp ce popoarele suferă”, a adăugat Pompeo.
Kremlinul a respins criticile lui Mike Pompeo, catalogându-le drept „puternic nediplomatice” și „total inadecvate”. „Cât despre ideea că am risipi banii, nu suntem de acord. Chiar este inadecvat ca o națiune care cu jumătate din bugetul apărării ar putea hrăni întreaga Africă să facă astfel de comentarii”, a replicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.