Nicolas Sarkozy, CONDAMNAT definitiv în cazul interceptărilor telefonice

Publicat: 18 12. 2024, 17:47

Curtea supremă de justiție din Franța a confirmat, miercuri, decizia de condamnare a fostului președinte Nicolas Sarkozy în dosarul interceptărilor telefonice.

Decizia acestui dosar, denumit și ”Afacerea Bismuth”, apare la câteva zile înaintea începerii unui nou proces pentru fostul președinte al Franței, cu privire la suspiciunile de finanțare libiană în campania sa prezidențială din 2007, care se va deschide pe 6 ianuarie 2025.

Curtea de Casație a respins miercuri recursul lui Nicolas Sarkozy și a definitivat condamnarea fără precedent pentru corupție și trafic de influență a fostului președinte al statului, la trei ani de închisoare, dintre care un an în regim deschis cu brățară electronică și trei ani de ineligibilitate.

Nicolas Sarkozy ”se va conforma evident sancțiunilor decise”, dar va sesiza ”în săptămânile viitoare” Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ”pentru a obține garantarea drepturilor pe care justiția franceză i le-a refuzat”, a reacționat avocatul său, Patrice Spinosi, citat de cotidianul Le Monde.

”Eu nu sunt hotărât să accept nedreptatea profundă care mi-a fost făcută”, a scris pe aplicația X fostul președinte al statului, afirmând că vrea ”să-și reafirme perfecta sa nevinovăție”.

”Îmi voi asuma responsabilitățile și mă voi conforma tuturor consecințelor”, a declarat Nicolas Sarkozy.

În dosarul Bismuth este atestat faptul că fostul președinte a încheiat alături de avocatul său, Thierry Herzog, un ”pact de corupție” cu Gilbert Azibert, înalt magistrat la Curtea de Casație, pentru ca acesta să transmită informații și să încerce să influențeze după un recurs formulat de Nicolas Sarkozy în afacerea Bettencourt. Și asta în schimbul unui ”ajutor” promis pentru un post onorific la Monaco.

În fața Curții de Casație, care se pronunță cu privire la aplicarea corectă a drepturilor, și nu asupra fundamentului dosarelor, avocatul general a recomandat metodic respingerea fiecărui punct de drept ridicat. Emmanuel Piwnica, avocat în numele lui Thierry Herzog, a criticat o procedură care ”nu ar fi trebuit să vadă lumina zilei”, vorbind despre un dosar în care ”nu numărăm ilegalitățile comise, abaterile, atacurile la drepturile fundamentale”.

Patrice Spinosi a invocat o sentință a Curții Europene a Drepturilor Omului din 16 iunie 2016: ”Nicolas Sarkozy nu poate fi condamnat penal pe baza schimburilor pe care le-a avut cu avocatul său”, deoarece acestea nu pot fi ”utilizate împotriva lui”, a argumentat acesta.

Curtea de Casație va trebui să se pronunțe în 2025 și asupra recursului fostului președinte împotriva condamnării sale la un an de închisoare, dintre care șase luni închis pentru afacerea Bygmalion, privind cheltuielile excesive ale campaniei sale din 2012.

Foto: Profimedia

Citește și:

Companiile din Uniunea Europeană DEVANSEAZĂ SUA și China la capitolul investițiilor în cercetare și dezvoltare