Prima pagină » Știri externe » Nicolas Sarkozy, INCULPAT oficial pentru CORUPȚIE

Nicolas Sarkozy, INCULPAT oficial pentru CORUPȚIE

Nicolas Sarkozy, INCULPAT oficial pentru CORUPȚIE
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat în noaptea de marți spre miercuri pentru corupție activă și trafic de influență, o măsură dispusă în contextul în care toată lumea se gândește la revenirea sa în politică.

 Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat în noaptea de marți spre miercuri pentru corupție activă și trafic de influență, o măsură dispusă în contextul în care toată lumea se gândește la revenirea sa în politică, relatează AFP.

Înainte de a-l audia pe fostul președinte, judecătorii de instrucție i-au inculpat, marți seara, pe avocatul său Thierry Herzog și pe magistratul de rang înalt Gilbert Azibert.

Fostul președinte a sosit marți dimineața, cu puțin înainte de ora locală 8.00 (9.00, ora României) la sediul Direcției Centrale a Poliției Judiciare (DCPJ), periferia de vest a Parisului, Neuilly-sur-Seine, fostul său fief în care a fost primar.

După aproximativ 15 ore de arest preventiv la sediul Biroului Anticorupție (Oclciff) – o premieră pentru un fost șef de stat -, el a fost condus la Secția Financiară a Tribunalului din Paris pentru a fi prezentat în fața judecătorilor.

Aceștia l-au inculpat pentru tăinuirea încălcării secretului profesional, corupție și trafic de influență active, a precizat Parchetul într-un comunicat remis AFP. El nu este supus măsurii controlului judiciar.

Corupția și traficul de influență sunt infracțiuni pasibile de pedepse de până la zece ani de închisoare.

Aceste evoluții judiciare au loc în momentul în care zvonuri despre voința sa de a prelua conducerea partidului UMP (dreapta, în opoziție) devin tot mai „precise”. Câțiva sarkoziști au denunțat marți plasarea sa în arest preventiv, dar nicio voce importantă de dreapta nu i-a sărit în apărare.

În această procedură, alte trei persoane au fost plasate în arest preventiv luni, și anume avocatul Herzog, Gilbert, Azibert și alt avocat general de la Curtea de Casație, Patrick Sassoust – care nu a fost prezentat în fața judecătorilor.

Judecătorii de instrucție caută să stabilească dacă fostul șef de stat în perioada 2007-2012 a încercat să obțină informații acoperite de secret de la Azibert cu privire la o decizie a justiției care-l vizează, în schimbul promisiunii unei intervenții pentru un post „de prestigiu” la Monaco.

Curtea de Casație urma să se pronunțe atunci asupra confiscării, în cazul Bettencourt, a agendelor lui Nicolas Sarkozy, susceptibile să-i intereseze pe judecătorii care anchetau asupra altor dosare. În dosarul Bettencourt, Nicolas Sarkozy a fost inculpat, după care s-a dispus abandonarea procedurilor judiciare.

La originea cazului care-i creează noi probleme lui Sarkozy se află plasarea sa sub ascultare, în septembrie 2013, în ancheta cu privire la acuzații – până în prezent nesusținute – referitoare la o finanțare din Libia, din partea fostului dictator Muammar Kadhafi, a campaniei în alegerile prezidențiale din 2007, în urma cărora a devenit președinte.

– Obstacole judiciare

În acest dosar libian, mai întâi au fost plasați sub ascultare mulți apropiați de-ai săi, și anume foștii miniștri Claude Guéant și Brice Hortefeux, dar și Michel Gaudin, fostul comandant al Poliției Naționale franceze și fost prefect al Poliției din Paris.

Gaudin, care a devenit directorul său de Cabinet după înfrângerea în alegerile prezidențiale din 2012, a purtat în primăvara lui 2013 mai multe conversații care au fost interceptate de către anchetatori. El pare că a încercat, fără rezultat, să se informeze despre ancheta libiană de la un oficial de rang înalt din cadrul poliției.

Atunci, judecătorii au decis să-l plaseze și pe foostul președinte sub ascultare, și anume pe telefonul pe care-l utiliza sub o falsă identitate – „Paul Bismuth” – pentru a discuta cu Herzog.

Discuțiile între cei doi pot sugera că au căutat să obțină informații confidențiale de la Gilbert Azibert.

„Aceste fapte au la bază doar interceptări pe care noi le respingem și a căror legalitate va fi combătută cu putere (…). Ne vom bate”, a promis consilierul lui Thierry Herzog, maestrul Paul-Albert Iweins.

Obstacolele judiciare pe drumul lui Sarkozy înapoi în politică se multiplică.

În afară de finanțarea libiană și presupusele fapte de trafic de influență, Parchetul din Paris a încredințat unor judecători specializați în domeniul financiar o anchetă asupra finanțării campaniei în alegerile prezidențiale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy.

De asemenea, mitingurile sale par că au fost finanțate în mare parte de către UMP, cu scopul de masca o depășire a plafonului cheltuielilor legal admise în campanie.

Citește și