Prima pagină » Știri externe » Ninge cu microplastic în Siberia? Oamenii de știință sunt șocați! – VIDEO

Ninge cu microplastic în Siberia? Oamenii de știință sunt șocați! – VIDEO

Ninge cu microplastic în Siberia? Oamenii de știință sunt șocați! - VIDEO
Ninge cu microplastic în Siberia? Oamenii de știință sunt șocați! / Sursă FOTO: captură YouTube

Ninge cu microplastic în Siberia sau este doar o iluzie optică? Oamenii de știință din Rusia înceacă să înțeleagă un fenomem care ar putea fi periculos pentru mediu și sol.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Tomsk (TSU) spun că au colectat probe de zăpadă din 20 de regiuni siberiene diferite – de la munții Altai până în Arctica. Descoperirile lor preliminare confirmă faptul că fibrele de plastic se transformă în zăpadă în zonele îndepărtate ale sălbăticiei.

Ninge cu microplastic în Siberia?

„Este clar că nu numai râurile și mările sunt implicate în circulația microplasticelor în jurul lumii, ci și solul, creaturile vii și chiar atmosfera”, a declarat pentru Reuters Yulia Frank, director științific la centrul de microplastice Siberia al TSU.

Microplasticul este creat atunci când bucăți mai mari de plastic se rup în timp. Acesta se găsește din ce în ce mai mult în aer, mâncare, apă potabilă și chiar gheața arctică. Oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați că pot prezenta un risc pentru sănătatea umană și pentru viața marină, deși nu există încă un consens cu privire la această problemă.

Ce factori ar putea contribui la poluarea cu microplastic

Oamenii de știință din Tomsk au descoperit anterior microplastice în sistemul digestiv al peștilor capturați în râurile siberiene. Astfel au confirmat faptul că contribuie la poluarea Oceanului Arctic cu plastic.

„Siberia este absolut prea puțin cercetată în acest aspect și interesul nostru (al Rusiei) pentru această problemă vine târziu în comparație cu restul lumii”, a declarat Frank.

Oamenii de știință studiază acum probele de zăpadă pentru a înțelege ce factori contribuia la apariție fenomenului. Printre aceștia s-ar putea număra densitatea populației, proximitatea drumurilor și alte activități umane.

Microplasticul este periculos și pentru organismul uman. A fost găsit și în placenta femeilor care au născut. Acest lucru sugerează că au avut „bebeluși cyborg” care au prezentat bucăți de plastic în corpul lor.

Citește și