Agenția ucraineană de reglementare în domeniul energiei nucleare a atras vineri atenția că în zona din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au fost detectate niveluri de radiații gamma mai mari decât de obicei, după ce aceasta a fost capturată de armata rusă.
UPDATE ORA 15:30: Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat vineri că în acest moment nu se înregistrează o creștere a nivelului de radiații gamma în România, în contextul situației de la Cernobîl.
Anunțul instituției vine după ce autoritățile de la Kiev au declarat că au fost înregistrate creșteri ale nivelului radiațiilor în jurul centralei de la Cernobîl, după ce aceasta și zona de excluziune din jurul ei au fost preluate de către forțele ruse.
„Având în vedere situația actuală pe plan internațional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/ atenționare pentru factorii de mediude Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie.
Inspectoratul de Reglementare Nucleară a anunțat vineri că au fost detectate niveluri mai ridicate de radiații gamma în zona Cernobîl, dar nu a oferit detalii despre această creștere, informează Miami Herald.
Instituția spune că, cel mai probabil, trecerea echipamentelor militare de mare greutate prin zona de excluziune a dus la ridicarea unor cantități mari de praf contaminat radioactiv în aer.
Autoritățile ucrainene au anunțat că Rusia a preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl și a zonei de excluziune din jurul acesteia, după o serie de lupte desfășurate joi în regiune.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, a declarat că forțele aeriene ruse protejează centrala pentru a preveni orice posibile „provocări”.
El a insistat că nivelurile de radiații din zonă au rămas la nivel normal. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul în Viena, a declarat că a fost informată de Ucraina despre preluare, adăugând că „nu au existat victime sau distrugeri” în zona centralei.
În 1986, un reactor nuclear de la centrala situată la 130 de kilometri nord de Kiev a explodat, trimițând un nor radioactiv în toată Europa. Reactorul avariat a fost acoperit ulterior de o carcasă de protecție pentru a preveni scurgerile radioactive.
Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Într-un mesaj postat pe Twitter, joi dimineață, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut apel la „ucrainenii de pe tot globul” să vorbească și să îndemne liderii lor să acționeze.