Dmitri Medvedev amenință din nou statele NATO cu declanșarea unui război. Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate a declarat joi că, în anumite circumstanţe, sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război.
„Aş vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanţe, astfel de măsuri ostile ar putea fi de asemenea calificate drept un act de agresiune internaţională. Şi chiar un ”casus belli” (o justificare pentru război)”.
Acesta a adăugat că Rusia are dreptul de a se apăra, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.
Rusia se confruntă cu o serie de sancţiuni extrem de dure din partea ţărilor occidentale, ca răspuns la invazia ei declanşată pe 24 februarie asupra Ucrainei şi pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”.
Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei in perioada 2008-2012, fiind considerat de unii un liberal, a devenit acum unul dintre cei mai vocali susţinători ai războiului și a făcut o serie de afirmaţii dure la adresa Occidentului.
Ultimul derapaj a fost în urmă cu doar două zile, când Dmitri Medvedev a declarat că orice intruziune în Peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial. De asemenea, la începutul lui iunie, aa vut un discurs în care şi-a exprimat într-un mod virulent „ura” faţă de „degeneraţii” care vor „moartea” Rusiei.
„Sunt adeseori întrebat de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că îi urăsc. Sunt nişte nenorociţi şi degeneraţi”, a declarat acesta al momentul respectiv.
De asemenea, la 30 mai, Dmitri Medvedev a ameninţat pe contul său din Telegram că, în cazul unor lovituri cu rachete asupra unor oraşe ruseşti, Rusia ar putea riposta, lansând atacuri cu rachete asupra „centrelor unde se iau deciziile criminale”, dintre care unele nu se află la Kiev.
De asemenea, în urmă cu câteva zile, Dmitri Medvedev a acuzat puterea de la București că dorește să creeze o „nouă Românie Mare”, avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru.
Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă.
În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara.
Fostul șef de stat a subliniat că vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.
Medvedev, care a fost preşedinte între 2008 şi 2012, şi premier între 2012 şi 2020, este astăzi vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei.