Noi DISPUTE între UE și Ungaria /Comisia Europeană denunță Legea ungară privind protejarea suveranității
Comisia Europeană a inițiat, miercuri, o procedură de sancționare a Ungariei din cauza Legii apărării suveranității naționale, situație care evidențiază persistența disputelor între Bruxelles și Guvernul Viktor Orban pe tema normelor statului de drept.
”Astăzi, Comisia Europeană a decis lansarea unei proceduri de sancționare, prin transmiterea unei scrisori de înștiințare formală Ungariei din cauza încălcării legislației UE. Decizia a fost luată după evaluarea completă de către Comisia Europeană a noii legi privind Apărarea Suveranității Naționale, adoptată de Parlamentul ungar pe 12 decembrie 2023 și intrată în vigoare pe 22 decembrie 2023”, anunță Comisia Europeană.
Instituția europeană consideră că noua lege din Ungaria ”încalcă mai multe prevederi” ale normelor Uniunii Europene, printre care ”valorile democratice”, ”principiul democrației și drepturile electorale”, ”principii ale Cartei UE privind drepturile fundamentale”, inclusiv respectarea sferei private, a libertății de exprimare și informare, a libertății de asociere și a dreptului la un proces judiciar corect.
Guvernul Viktor Orban, care în ultimii ani a avut o serie de dispute cu Bruxellesul din cauza problemelor privind independența sistemului judiciar și situația presei, are la dispoziție două luni pentru a răspunde obiecțiilor Comisiei Europene.
Premierul Viktor Orban contestă în general politicile Comisiei Europene, denunțând vehement normele flexibile privind accesul imigranților extracomunitari în spațiul UE. Viktor Orban a acceptat cu greu și pe fondul presiunilor inițiativa UE de suplimentare cu 50 de miliarde de euro a asistenței pentru Ucraina.
Comisia Europeană blochează parțial accesul Ungariei la fonduri comunitare, invocând nerespectarea de către Budapesta a normelor statului de drept.
Noua Lege a apărării suveranității prevede acțiuni de investigare a activităților de promovare a intereselor altor state în Ungaria și de influențare a dezbaterilor politice, în situațiile în care există suspiciuni privind amenințarea suveranității Ungariei.
Citește și:
Klaus Iohannis nu este împotriva comasării alegerilor / „Patru rânduri de alegeri este foarte mult”
Presiunile inflaționiste PERSISTĂ în zona euro /Oficial BCE: Politica monetară este ”prudentă”