Noi ipoteze în cazul dispariției cursei MH370. Cum ar fi reușit pilotul să evite radarele timp de mai multe ore, pentru a se asigura că avionul nu va fi găsit niciodată

Noi ipoteze în cazul dispariției cursei MH370. Cum ar fi reușit pilotul să evite radarele timp de mai multe ore, pentru a se asigura că avionul nu va fi găsit niciodată
Publicat: 14/05/2018, 13:49

Mai mulți experți încearcă să facă lumină în acest caz și au găsit detalii incredibile despre ultimele momente ale cursei MH370, scrie Daily Mail.

Ei sunt de acord că probabilitatea unui accident aviatic este de „una la un trilion” și căpitanul Zaharie Amad Shah a prăbușit intenționat avionul.

„A fost un act premeditat, într-o perioadă lungă de timp”, a declarat Martin Dolan, fost șef al Biroului pentru Siguranța Aviației din Australia. Potrivit lui Simon Hardy, un pilot și instructor pe aeronava Boeing 777, căpitanul Zaharie a evitat detecția avionului zburând de-a lungul graniței, traversând „în zigzag” spațiul aerian al țărilor respective.

„Când avionul a ajuns deasupra Thailandei și Malaeziei, s-a deplasat de-a lungul graniței, care se află dedesubt, însemnând că „intră și iese” din aceste țări, acolo unde se află jurisdicția”, a spus Hardy. „Ambele dispozitive controller nu se sesizează în legătură cu avionul misterios. Dacă m-ai ruga să fac un avion 777 să dispară, aș urma aceeași procedură. Este un zbor foarte precis, deoarece a reușit să păcălească armata, care nu a venit să intercepteze aparatul”.

După ce a reconstituit itinerariul inițial de zbor al MH370, Hardy a descoperit ceva șocant: căpitanul a întors intempestiv deasupra orașului său natal, Penang. „M-am gândit dacă ar fi existat un motiv tehnic”, a spus Hardy. „După două luni de analiză, am primit răspunsul – cineva se uita pe geam. Ar fi putut reprezenta o despărțire emoționantă de orașul natal”.

Martin Dolan, fost șef al Biroului pentru Siguranța Aviației din Australia, a cercetat o arie de 120.000 de km pătrați de mare, pentru a detecta avionul dispărut. Cea mai mare căutare aviatică din istorie a fost suspendată în ianuarie 2017. Cercetătorii s-au bazat pe teoria potrivit căreia avionul Boeing a „plonjat necontrolat” în apă.

Presupunerea a fost contrazisă de Hardy și Larry Vance, un anchetator cu vechime în cazurile aviatice. Vance cred că o mare parte din aeronavă este încă intactă. „Dacă nu o să găsim avionul acolo, înseamnă că ne ghidăm greșit”, a recunoscut Dolan.

Guvernul malaezian a încheiat un acord cu firma de explorare oceanică Ocean Infinity pentru a relua căutările avionului dispărut. Operațiunea a început în ianuarie și va continua până la mijlocul lui iunie. „Familiile celor 239 de persoane de la bordul MH370 nu știu ce s-a întâmplat cu rudele lor. Sunt încă implicat complet în căutarea acestui avion”, a spus Dolan.

De exemplu, părinții Amandei Lawton se aflau în avionul fatidic, alături de prietenii Rodney și Mary Burrows. „Lumea trebuie să știe ce s-a întâmplat cu MH370. Cum poate să dispară un Boeing 777 și acest lucru se poate repeta? Trebuie să îi găsim pe cei dragi. Suntem copleșiți de durere – surorile mele, familia… nu este simplu. Trebuie găsit. Vrem să știm unde sunt apropiații noștri, unde și-au găsit liniștea și căutarea trebuie să meargă mai departe. Vă rog să nu renunțați”, a spus Lawton în cadrul unui interviu acordat emisiunii 60 Minutes.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar