Noi măsuri antitero în UE. Ce se va întâmpla la îmbarcarea în avion a pasagerilor
Decizia a fost adoptată cu 461 de voturi în favoarea acesteia și cu 179 împotrivă.
Legea a fost supusă votului după cinci luni de tentative, iar oficialii din unitățile de combatere a terorismului au militat ani la rând pentru introducerea Registrului de date ale Pasagerilor (Passenger Name Records – PNR), susținând că împărtășirea de informații va ajuta autoritățile să depisteze și să urmărească itinerariile suspecte.
Statele UE vor avea la dispoziție doi ani pentru a transforma această decizie într-o lege națională. Noul sistem necesită însă aprobare și din partea Consiliului European.
Datele pasagerilor sunt deja colectate de companiile aeriene, dar noua legislație stabilește condiții clare în baza cărora autoritățile naționale pot accesa aceste date în cazul unor infracțiuni grave.
Atentatele teroriste din Paris din noiembrie și cele din Bruxelles din martie, revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic, au dus la creșterea nivelului de susținere a acestei inițiative de monitorizare în UE.
Noua lege interzice procesarea oricărei informații despre pasageri legate de rasă, origine etnică, religie, orientare politică, stare de sănătate.
Unități speciale pentru colectarea informațiilor despre pasageri (Pasager Information Units – PIU) vor fi create în fiecare stat membru al UE.
Comisia Europeană a salutat votul de joi al PE, pe care l-a interpretat ca pe „o expresie puternică a angajamentului Europei de a lupta împotriva terorismului și a crimei organizate”.