În urma deciziei, Natalia Poklonskaia are interdicție de intrare în spațiul UE, iar eventualele bunuri deținute în băncile europene vor fi blocate.
Tânăra în vârstă de 34 de ani, numită la sfârșitul lunii martie procuror în Crimeea, a devenit vedeta japonezilor, chinezilor și coreenilor, după ce conferința de presă susținută în urma numirii a fost pusă pe Youtube și a strâns 1,3 milioane de vizualizări.
Pe lista persoanelor vizate de sancțiunile UE se află, de asemenea, separatiștii proruși, printre care Viaceslav Ponomarev, primarul autoproclamat din Slaviansk, sau Roman Liaghin, care a organizat duminică referendumul asupra independenței de la Donețk, desfășurat simultan cu o consultare în același scop la Lugansk, în estul Ucrainei.
Miniștrii europeni de Externe i-au inclus, de asemenea, pe lista persoanelor vizate de sancțiuni pe Viaceslav Volodin, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, și pe generalul Vladimir Șamanov, decorat ca erou al Federației Ruse, dar acuzat de crime în Cecenia.
Potrivit UE, Șamanov, în calitate de comandant al trupelor ruse de parașutiști, este responsabil pentru desfășurarea forțelor aeriene ruse în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în luna martie.
Un alt oficial rus, Vladimir Plighin, care a pregătit legislația în vederea facilitării includerii Crimeei în componența Rusiei, este, de asemenea, vizat de sancțiunile UE.
Noile nume adăugate pe lista UE ridică în total la 61 numărul oficialilor ruși sau proruși din Ucraina vizați de sancțiunile Bruxellesului pentru atingere adusă suveranității Ucrainei. UE se află deocamdată în cea de-a doua etapă a sancțiunilor, a măsurilor specifice, constând în interzicerea vizelor și blocarea conturilor.