Noi probleme pentru Marea Britanie, după Brexit. Pierderile ar putea fi de miliarde de euro
Fondul European de Investiții (FEI) este o instituție relativ mică, având doar circa 400 de funcționari, dar puterea sa financiară a alimentat un segment major al companiilor cu afaceri inovatoare (startup).
În perioada, 2011-2015, mecanismul Uniunii Europene a investit 2,3 miliarde de euro în 144 de fonduri pentru capital cu risc și în alte entități similare din Marea Britanie, reprezentând peste o treime din investițiile în companii de acest profil.
Michael Collins, director-adjunct al Institutului Invest Europe, atrage atenția că importanța Fondului European de Investiții nu poate fi subestimată. „Este vorba de un investitor major în fondurile cu capital de risc și în fondurile de creștere a capitalului în întreaga Europă. Reprezintă unul dintre, dacă nu cel mai mare investitor”, explică specialistul.
Rolul FEI a fost unul major în perioada post criza financiară din anul 2008. Acum, în contextul deciziei Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană, apar semne mari de întrebare privind impactul asupra acestui mecanism de investiții. Charlotte Holloway, director în cadrul TechUK, a explicat pentru FT că „incertitudinea privind statutul FEI se face simțită în întreaga comunitate pentru tehnologie informațională” din Marea Britanie.
Fondul European de Investiții a fost creat de Uniunea Europeană în anii 1990 pentru a prelua atribuții ale Băncii Europene de Investiții. Spre deosebire de BEI, deținută în totalitate de statele membre UE, EIF este rezultatul unui parteneriat public/privat, printre acționari figurând bănci comerciale și alte companii financiare.
Paul Shea, directorul companiei londoneze Beechbrook Capital, care oferă credite IMM-urilor din Marea Britanie și din Europa, a primit fonduri prin FEI de trei ori. „Investițiile au continuat și după referendumul care a decis ieșirea Mariii Britanii din UE, iar noi apreciem mult acest lucru, dar presupun că nu se știe dacă se va continua. Am un optimism moderat că se va găsi o modalitate de continuare”, a afirmat Paul Shea.
Londra încearcă de mulți ani să stimuleze investițiile în companii startup în domeniul tehnologiei informaționale, pentru a concura cu firmele similare din zona Silicon Valley (SUA).