Noi probleme pentru premierul Tsipras: băncile din Grecia ar putea rămâne fără fonduri pentru garanții în trei luni și jumătate
Conform calculelor JP Morgan, băncile elene au cheltuit deja în acest an 80 miliarde de euro dintr-o finanțare externă de maxim 108 miliarde de euro oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) și de Banca Națională a Greciei, de unde rezultă că mai au la dispoziție 28 miliarde de euro pentru garantarea obținerii de noi împrumuturi.
Retragerile de depozite din conturile bancare din Grecia, calculate pe baza cererii instituțiilor bancare elene de fonduri externe, au însumat de la începutul anului 21 miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase înaintea alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, câștigate de partidul de stânga radicală Syriza.
În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligațiunilor guvernamentale ca garanții pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei și pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
În aceste condiții, banca centrală a Greciei furnizează băncilor lichiditățile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finanțare de urgență ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat luna trecută până la 65 miliarde de euro.
Principala problemă cu creditele acordate prin ELA o reprezintă nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, față de dobânda de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obișnuite.
Potrivit JP Morgan, băncile au utilizat deja fondurile disponibile prin programul ELA, iar singurele garanții de care dispun în prezent sunt obligațiunile oferite în 2012-2013 de creditorii din zona euro prin intermediul Facilității Europene de Stabilitate Financiară (EFSF).