Aproximativ 70 de persoane au fost reținute duminică la Minsk în timpul unui nou marș de protest față de președintele bielorus, Aleksandr Lukașenko.
Informația a fost făcută publică de către organizația pentru apărarea drepturilor omului Viasna, informează Agerpres, care citează AFP.
Poliția a intervenit pentru a bloca centrul orașului și a folosit tunurile cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.
Spre deosebire de protestele din weekendurile precedente, stațiile de metrou din centrul capitalei bieloruse au rămas deschise, iar interetul și rețelele de telefonie mobilă au continuat să funcționeze.
În total, în Belarus au avut loc duminică peste 120 de marșuri de protest, atât în capitala țării, cât și în alte orașe, numărul de participanți la aceste marșuri variind de la câteva zeci la câteva sute, potrivit publicației locale Nasha Niva.
Proteste în masă împotriva preşedintelui Lukaşenko au avut loc în fiecare weekend la Minsk de la alegerile prezidenţiale disputate din 9 august, pe care Lukaşenko a spus că le-a câştigat, cu peste 80% din voturi. Oponenţii săi susţin că votul a fost fraudat şi vor ca acesta să renunţe la putere, aminteşte Reuters.
Poliţia a reprimat violent manifestaţiile, ONU estimând că peste 27.000 de persoane au fost reţinute din august. Mulţi oameni au fost răniţi, iar unii au fost ucişi în timpul protestelor.
Comisia Europeană a denunțat recent decesul artistului plastic bielorus Roman Bondarenko și a amenințat că va impune noi sancțiuni împotriva autorilor represiunii din Belarus.
Pictorul Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a murit din cauza rănilor provocate în timp ce se afla în arestul Poliției, iar moartea acestuia este descrisă de către purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, ca fiind „rezultatul scandalos și rușinos al acțiunilor autorităților bieloruse”
Comisia Europeană nu a dorit să precizeze tipul de sancțiuni pe care le-ar putea adopta statele membre ale Uniunii împotriva Belarusului.
UE a instituit deja sancțiuni împotriva președintelui bielorus, Aleksandr Lukașenko, a fiului acestuia, Viktor, dar și împotriva a 53 de membri ai anturajului acestora, printre care mai mulți miniștri și șefi din Poliție, considerați responsabili pentru represiunea violentă a protestelor organizate de cetățenii care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august. De altfel, Uniunea Europeană a descris scrutinul, câștigat de Lukașenko, ca fiind fraudat.
Toate persoanele vizate de sancțiuni au interdicție de intrare pe teritoriul statelor membre, iar conturile și activele acestora din UE au fost înghețate.
Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.
De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.
Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.