Prima pagină » Știri externe » Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus jurământul de învestitură

Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus jurământul de învestitură

Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus jurământul de învestitură

Mii de oameni s-au adunat, miercuri, în centrul oraşului Minsk pentru un nou protest faţă de realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Protestul are loc după ce Aleksandr Lukaşenko a organizat în urmă cu câteva ore ceremonia de învestitură, catalogată de liderul opoziţiei, Svetlana Tikanovskaia, drept „o farsă”, informează MEDIAFAX.

Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă pentru dispersarea demonstranţilor, anunţă corespondentul Agenţiei France-Presse prezent la Minsk.

Zeci de protestatari au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. În ultimele săptămâni, în Belarus au avut loc proteste masive.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk.

 

 

Lukașenko a depus miercuri jurământul în cadrul unei ceremonii neanunțate

Contestatul lider bielorus Aleksandr Lukașenko a fost învestit din nou ca președinte al Belarusului, miercuri, în contextul în care protestele împotriva realegerii acestuia continuă la nivel național.

Presa de stat din Belarus a prezentat imagini din cadrul ceremoniei de învestire, care nu a fost anunțată anterior și care i-a luat prin surprindere atât pe jurnaliștii bieloruși, cât și pe activiștii pro-democrație.

Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.

De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.

Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și