FOTO | Noi proteste organizate de opoziția prorusă la Chișinău. PAS: ”Sunt acţiuni de destabilizare a situaţiei”

Publicat: 28 02. 2023, 17:28
Actualizat: 28 02. 2023, 17:44

Zeci de persoane au ieşit în stradă la Chişinău la o nouă acțiune de protest organizat de Mişcarea pentru Popor, din care fac parte Partidul „Şor” şi Partidul „Acasă Construim Europa” (PACE), al colonelului Gheorghe Cavcaliuc, fost şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) în perioada guvernării Partidului Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, relatează media de peste Prut.

Manifestanţii se declară nemulţumiţi de facturile mari la energie şi cer guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă.

Protestatarii au pornit în coloane spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei, chiar dacă marţi dimineaţă poliţia interzisese protestele în centrul Chişinăului pentru trei zile, în contextul vizitei preşedintelui Greciei, Katerina Sakellaropoulou, în perioada 28 februarie – 2 martie.

Oamenii scandează „Jos guvernarea!”, „Jos Maia Sandu!” sau „Noi suntem poporul!”. Mulţimea este escortată de poliţie, conform Radio Chişinău.

Dispozitive ale poliţiei au încercat să împiedice protestatarii să se deplaseze spre clădirea guvernului, ceea ce i-a nemulţumit pe manifestanţi, care s-au îmbrâncit cu oamenii legii, potrivit Deschide.md.

„Am venit să cerem un răspuns clar de la guvernare: când o să achite toate facturile pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, şi vrem sa îi întrebam ce planifică ei în ţara noastră, să le spunem că nu vrem război”, a declarat vicepreşedinta Partidului „Şor”, deputata Marina Tauber, cercetată penal de autorităţile de la Chişinău.

În acelaşi timp, traseul Chişinău-Stăuceni a fost blocat timp de jumătate de oră pe ambele sensuri. Zeci de persoane care intenţionau să ajungă la protestul anunţat de Mişcarea pentru Popor au blocat traseul care duce de la Stăuceni, o suburbie a Chişinăului, şi intrarea în Capitală dinspre Băcioi, o altă suburbie. A fost nevoie de intervenţia mascaţilor pentru a debloca circulaţia. Persoanele au coborât din autocare şi au strigat lozinci antiguvernamentale, transmite Ştiri.md.

Contactată de Radio Moldova, purtătoarea de cuvânt a PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ), Adriana Vlas, a calificat manifestaţia drept o ”încercare de destabilizare a situaţiei în ţară”, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, nu a comentat, deocamdată, evenimentul, la solicitarea postului de radio citat.

„Şor, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie”, a declarat Adriana Vlas.

Reprezentanţii Mişcării pentru Popor, din care fac parte Partidul „Şor” şi PACE, conduse de fugarii Ilan Şor şi Gheorghe Cavcaliuc (care s-ar afla la Londra, în ţară fiind vizat de un dosar penal), au adoptat pe 19 februarie o rezoluţie prin care cereau autorităţilor să achite integral facturile pentru căldură şi electricitate pentru toţi moldovenii în perioada de iarnă.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat cererea manifestanţilor până la această oră, notează Radio Chişinău, amintind că oficiali ai puterii au calificat anterior protestele organizate de Partidul Şor drept o încercare a formaţiunilor proruse de a destabiliza situaţia în ţară.

Atât preşedintele parlamentului, cât şi premierul Dorin Recean au spus că autorităţile sunt gata să intervină, în caz de necesitate.

Inspectoratul General de Poliţie susţine că ”nu îngrădeşte sub nicio formă libera deplasare a cetăţenilor spre capitală, doar asigură neadmiterea blocării traseelor, ceea ce ar putea perturba alte măsuri stabilite în Chişinău”.

Organizatorii protestului, în frunte cu Marina Tauber, susţin că actuala guvernare ar fi dat indicaţii să nu fie admişi protestatarii în capitală, transmite Ziarul Naţional din Chişinău, preluat de Agerpres.

Această manifestaţie survine pe fondul informaţiilor potrivit cărora Moscova ar pregăti acţiuni de destabilizare în Republica Moldova, sub masca manifestaţiilor de protest ale cetăţenilor nemulţumiţi, pentru a forţa schimbarea puterii proeuropene de la Chişinău.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia – care a declanşat acum un an un război sângeros în Ucraina – a transmis Chişinăului, Kievului şi aliaţilor occidentali ai Ucrainei că va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei. Avertismentul venea după ce Ministerul rus al Apărării acuzase vineri Ucraina că masează trupe în apropierea regiunii transnistrene pentru a provoca un atac, sub steag fals, pentru a invada Transnistria.

Autorităţile de la Kiev au dezminţit această informaţie, la fel şi Chişinăul, care a îndemnat populaţia la calm.