Noi proteste violente în Franța după ce Guvernul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură. Zeci de persoane au fost arestate
La Paris sau Strasbourg, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc, iar panourile publicitare au fost sparte. La Abbeville, primăria a fost invadată de manifestanți, în timp ce la Brest a trebuit să se înființeze o forță de poliție în jurul biroului deputatului Jean-Charles Larsonneur, informează televiziunea franceză BFM TV.
Mai multe cazuri de violență a poliției, în special în capitală, au fost raportate și pe rețelele de socializare de către jurnaliști independenți. Astfel, un agent al Brigăzii de Reprimare a Acțiunii Violente Motorizate (BRAV-M) a fost filmat lovind o tânără care încerca să-și protejeze fața, lângă Châtelet.
Zeci de manifestanți au fost arestați în toată țara. Cel puțin 142 de persoane au fost arestate și la Paris, potrivit unei surse din poliție.
Ceea ce îngrijorează executivul este numărul mare de tineri participanţi la demonstraţii.
Imagini televizate au arătat poliţişti recurgând la gaze lacrimogene şi şarjând protestatari în mai multe oraşe.
Asta l-a determinat pe raportorul special al PNU pentru libertatea de asociere, Clément Voule, să scrie pe Twitter că poliţia ar trebui să evite folosirea forţei excesive.
În toate procesiunile, manifestanții au denunțat „lovitura de forță” a guvernului și au cerut demisia președintelui Emmanuel Macron și a premierului Elisabeth Borne, semn că revendicările par acum să depășească simpla retragere a reformei pensiilor.
Votul la moţiunea de cenzură a fost mai strâns decât se anticipa: 278 de parlamentari au sprijinit-o, cu doar nouă mai puţini decât era necesar pentru a fi adoptată.
Toate privirile sunt întoarse acum spre preşedinte, care, potrivit France Info, urmează să se adreseze francezilor miercuri de la ora locală 13:00 (12:00 GMT) la posturile de televiziune TF1 şi France 2.
De asemenea, marți, Macron va avea discuţii cu prim-ministrul Elisabeth Borne, cu şefii celor două camere legislative şi cu parlamentari din tabăra sa, în încercarea de a găsi o ieşire din criza politică.