Noi tensiuni în Kiev. Activiști naționaliști ucraineni instalează corturi în Piața Maidan și cer demisia Guvernului
Alți aproximativ 200 de protestatari antiguvernamentali li s-au alăturat duminică în Piața Independenței, mai bine cunoscută sub numele de Maidan.
Numeroase persoane au venit în piață să depună flori și să aprindă lumânări în memoria victimelor protestelor violente care au durat mai multe luni și l-au determinat pe fostul președinte prorus Viktor Ianukovici să fugă în Rusia, pe 21 februarie 2014. Cu o zi înainte de fuga lui Ianukovici, peste 50 de persoane au fost ucise de către lunetiști.
În pofida faptului că numeroși locuitori ai Kievului sunt dezamăgiți de actualul Guvern, condus de Arseni Iațeniuk, puțini susțin îndemnuri la o „nouă revoluție”.
„Țara are nevoie de reforme și de un nivel de trai mai bun, ci nu de o nouă revoluție. Ne-am săturat de ele”, a declarat Andrei Pogoniailo, un om de afaceri.
Demonstranți naționaliști ucraineni au atacat sâmbătă două sedii ale unor bănci rusești, la Kiev, în marja unor manifestații care marcau doi ani de la protestele violente ce au condus la îndepărtarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.
Manifestanți au aruncat cu pietre în ferestrele unor sedii ale Alfa Bank și Sberbank și au avariat mobilier și echipamente din interior.
De asemenea, protestatari au vandalizat sediul de birouri ale holdingului celui mai mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.
Cei doi ani care au urmat protestelor violente de la Kiev au fost marcați de evenimente tragice pentru ucraineni.
După îndepărtarea regimului prorus al fostului președinte Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, Peninsula ucraineană Crimeea. La puțin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul țării, soldat de atunci și până în prezent cu peste 9.000 de morți.
Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei și din cauza inflației. Iar țara s-a adâncit în confruntări politice între lideri prooccidentali și scandaluri de corupție care amintesc practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.
Coaliția prooccidentală condusă de premierul Arseni Iațeniuk și-a pierdut joi majoritatea în Parlament, după ce Partidul Samoponici a anunțat că se retrage din de la putere.
De asemenea, Partidul Batkivșcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoșenko a anunțat miercuri că părăsește coaliția.
În urma acestor plecări, din coaliție mai fac parte Partidul Solidaritatea al președintelui ucraiean Petro Poroșenko și Frontul Popular al lui Iațeniuk. Premierul a anunțat joi că va încerca să aducă Partidul Radical în coaliție, în vederea formării unei noi majorități, potrivit Ukrinform.
Popularitatea lui Poroșenko a scăzut în mod semnificativ, în contextul în care tot mai mulți ucraineni cred, potrivit unui sondaj publicat în decembrie de Gallup, că șeful statului a eșuat în a duce la îndeplinire obiectivele unei mișcări de protest care l-a purtat la putere, în 2014.
Cota popularității președintelui ucrainean a scăzut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul său prorus Viktor Ianukovici înainte să fie îndepărtat de la putere, potrivit acestui sondaj.