Prima pagină » Știri externe » Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză că avioanele sale F-16 ar fi fost vizate de rachete grecești / Atena susține că turcii au încălcat spațiul său aerian

Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză că avioanele sale F-16 ar fi fost vizate de rachete grecești / Atena susține că turcii au încălcat spațiul său aerian

Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză că avioanele sale F-16 ar fi fost vizate de rachete grecești / Atena susține că turcii au încălcat spațiul său aerian
Avion F-16

Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză Grecia de ”acțiuni ostile” după ce rachete sol-aer greceşti ar fi vizat avioanele sale de luptă F-16 care efectuau o misiune de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional. Grecia nu se lasă nici ea mai prejos și acuză că mai multe avioane turcești au încălcat spațiul aerian controlat de ea.

Turcia afirmă că vecinul său şi aliatul NATO, Grecia, a vizat avioanele sale deasupra Mării Mediterane de est şi a Mării Egee, relatează AP.

Radarul unui sistem grecesc de rachete S-300 cu baza în insula Creta a fost fixat pe avioanele turceşti pe 23 august, a relatat Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării.

Avioanele F-16 se aflau la o altitudine de 10.000 de metri la vest de insula grecească Rodos când radarul de urmărire a sistemului S-300 de fabricaţie rusească a fost blocat. Avioanele turceşti şi-au încheiat misiunea şi s-au întors la bazele lor „în ciuda mediului ostil”.

Turcia: Este un act de ostilitate din partea Greciei

Conform sursei citate, blocarea radarului este considerată un act de ostilitate în conformitate cu regulamentele NATO.

Săptămâna trecută, Turcia l-a convocat pe ataşatul militar grec şi a depus o plângere la NATO după ce avioane F-16 greceşti ar fi hărţuit aeronave F-16 turceşti care efectuau o misiune în cadrul alianţei.

Anadolu a anunțat că piloţii greci au pus avioanele turceşti sub urmărire radar deasupra Mediteranei de est. Turcia „a dat răspunsul necesar” şi a forţat avioanele să părăsească zona, a precizat Anadolu, fără a da detalii.

Grecia a respins versiunea prezentată de partea turcă. Ministerul grec al Apărării a declarat că cinci avioane turceşti au apărut fără o notificare prealabilă pentru a însoţi un zbor de bombardiere americane B-52, care nu trebuiau să aibă o escortă de avioane de vânătoare, printr-o zonă supusă controlului aerian al Greciei.

Ministerul a precizat că patru avioane de vânătoare greceşti au fost mobilizate şi au alungat avioanele turceşti, adăugând că Atena a informat autorităţile NATO şi americane cu privire la acest incident, potrivit Mediafax.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și