Noi trupe militare în România? SUA anunță că își va retrage 12.000 de trupe din Germania: O parte din ele vor fi relocate în zona Mării Negre
SUA urmează să retragă aproape 12.000 de militari din Germania, decizie care este văzută de țările aliate drept o lovitură pentru NATO. O parte din trupe vor fi relocate în statele unde au fost sau sunt deja trupe americane, inclusiv România, iar o parte se vor întoarce în Statele Unite ale Americii. Totuși, dacă Donald Trump pierde alegerile prezidențiale, planul acestuia ar putea fi anulat.
„Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO. Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a declarat Mark T. Esper, secretar american al Apărării.
Statele aliate NATO din zona Mării Negre sunt România, Bulgaria și Turcia. De-a lungul timpului, România a promovat în cadrul NATO transformarea Mării Negre într-o zonă de interes pentru alianță din cauza proximității față de Rusia.
Știre inițială
Decizia președintelui Donald Trump de a retrage mii de trupe va dura ani de zile și va costa, probabil, miliarde de dolari, potrivit oficialilor apărării americane.
Planul de a scoate trupele americane de pe teritoriul Germaniei, aliatul NATO, nu a fost prea bine de unii oficiali americani care se arată preocupați de faptul că va slăbi poziția armatei americane față de Rusia, însă, cu toate acestea, Administrația Trump a decis să continue mișcarea.
Aproximativ 11.900 de trupe americane, unități ale Armatei și ale Forțelor Aeriene, vor fi scoase de pe teritoriul Germaniei deoarece a fost depășit plafonul de maximum 25.000 de trupe în acest stat, potrivit unui înalt oficial al apărării americane, citat de CNN.
Donald Trump vrea să retragă trupe militare din Germania: O parte vor fi relocate în Europa
Oficialii au declarat că discrepanța se datorează faptului că, în urma unei revizuiri, s-a constatat că există puțin mai multe trupe americane alocate definitiv Germaniei, aproximativ 36.000, decât se plănuise inițial.
Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor „rămâne în Europa”, însă oficialul nu a identificat locațiile exacte unde vor fi plasate, ci a precizat că vor fi trimise în țările în țările care au găzduit deja trupe americane cu o anumită capacitate, care include majoritatea membriilor europeni ai NATO, inclusiv România.
Restul de 6.400 de forțe și familiile lor se vor întoarce în SUA și se vor reloca în timp, în Europa, pe bază de rotație.
Oficialii Apărării au declarat că acest lucru va costa miliarde de dolari, deoarece va fi necesară o nouă construcție militară atât în Europa, cât și în SUA pentru a adăposti trupele suplimentare.
De asemenea, oficialul citat a confirmat că repoziționarea va dura „luni de planificare și ani de executare”, o preconizare dezvăluită prima dată la începutul acestei luni de către președintele Comitetului serviciilor armate din Senat, Sen. Jim Inhofe, care fusese informat despre plan.
Relocarea trupelor americane, un proces de ani de zile și miliarde de dolari
Preconizarea acestuia sugerează faptul că planul ar fi anulat în cazul în care Donald Trump va pierde alegerile din noiembrie.
Oficialii Apărării susțin că ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au fost informați despre extragerea planificată, precum și membri cheie ai Congresului.
În plus, aceștia au declarat că secretarul Apărării, Mark Esper, a indicat că prin repoziționarea se încearcă descurajarea Rusiei, consolidarea NATO și sprijinul familiilor membrilor care fac parte din serviciile americane.
Cu toate acestea, Donald Trump, care a dictat această mișcare, a spus că a făcut acest lucru din cauza neîndeplinirii de către Berlin a obiectivului NATO de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare, cheltuind doar aproximativ 1,38%.
„Una dintre singurele țări care nu au fost de acord să plătească ceea ce ar trebui să plătească (pe NATO) este Germania. Așadar, am spus că până când vor plăti, vom ne vom înlătura soldații, aproximativ jumătate din ei. Atunci când vom ajunge la aproximativ 25.000, vom mai vedea”, a declarat președintele american luna trecută.
Cu toate acestea, oficialii Apărării au declarat miercuri că statele unde vor fi relocate trupele americane nu vor fi alese în funcție de condiția pe care Germania nu a îndeplinit, respectiv aceea de a aloca 2% din PIB domeniului de apărare.
În timp ce conducerea națională a Germaniei a tăcut în mare măsură cu privire la reducerea numărului de trupe, liderii locali reprezentând statele în care sunt deja trupele americane au scris recent membrilor Congresului SUA cerându-le să contribuie la anularea planului.
„Pledăm pentru ca acest parteneriat puternic să continue și ne dorim ca forțele americane să rămână în locațiile lor din Europa și Germania. Prin urmare, vă rugăm să ne susțineți, deoarece ne străduim să nu slăbim prietenia dintre cele două state, ci să o întărim și să asigurăm în viitor prezența SUA în Germania și în Europa”, au scris liderii statelor germane Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat, Hesse și Bavaria.